Close
China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

De Europese aandelen sloten lager op vrijdag ondanks de beter dan voorspelde macro-economische data uit China, Europa en de Verenigde Staten. Beleggers lijkten op vrijdag zich meer en meer zorgen te maken over de stijging van het aantal coronabesmettingen in de V.S.. Anthony Fauci, de viroloog die de corona-ontwikkelingen in Amerika overziet, liet zich ontvallen dat het coronavirus waarschijnlijk gemuteerd is. Hierdoor zou de besmettelijkheidsgraad aanzienlijk hoger liggen. Het laatste woord is duidelijk nog niet gezegd of geschreven over COVID-19 en beleggers volgen het op de voet.

Afgelopen vrijdag bleek dat de Duitsland, de economische motor van Europa, de autoverkoop in juni zag zakken met 40%. De Amerikaanse beurzen hadden vrijdag een laag handelsvolume doordat Independence Day werd gevierd op zaterdag.

De modegroep FNG uit België heeft financiële problemen en de coronacrisis hebben hier nog een schepje bovenop gedaan. Ook de Belgische beurswaakhond FSMA lijkt zich vragen te stellen met de manier waarop de boekhouding is uitgevoerd de afgelopen jaren. Hoewel het bedrijf niet failliet lijkt, doet dit verhaal denken aan de historie rond Wirecard. De directie van FNG heeft het bedrijf verlaten en Paul Lembrechts wordt interim-CEO. Het wordt afwachten of de oude topman van VRT, FNG uit het slop kan halen. De handel van het aandeel FNG is sinds mei opgeschort.

Aandeel FNG - LYNX Morning Call 6 juli 2020

In Nederland haalde Shell het nieuws hoewel het geen invloed bleek te hebben op de aandelenkoers. Shell heeft nu een duale structuur. Daarom bestaan er zowel Royal Dutch Shell A als Royal Dutch Shell B-aandelen. Bij het A-aandeel, wordt het dividend in Nederland belast terwijl bij het B-aandeel het dividend in het Verenigd Koninkrijk wordt belast. U moet weten dat er in het Verenigd Koninkrijk op dit moment geen dividendbelasting bestaat. Deze ingewikkelde structuur zou ten einde komen als Shell haar hoofdkantoor weghaalt uit Nederland. Concrete plannen zijn er nog niet, maar sedert de Nederlandse regering het plan om de dividendbelasting omlaag te brengen in de koelkast heeft gestoken, zou Shell er wel serieus over nadenken. Den Haag repliceerde meteen door op de voordelen te wijzen die Nederland te bieden heeft. Mocht Shell wegtrekken is dit het tweede grote bedrijf op korte tijd die Nederland verlaat. Unilever haalde eerder dit jaar ook haar hoofdkantoor weg uit Nederland.

Groot-Brittannië koopt COVID-19-vaccin

Sanofi is samen GlaxoSmithKline aan het werk om een COVID-19-vaccin op de markt te krijgen. In september zullen er klinische proeven plaatsvinden en als er dan positieve resultaten behaald worden, is Groot-Brittannië bereid om 60 miljoen dosissen af te nemen aan een prijs van £500 miljoen. Er is wereldwijd een race tegen de klok bezig. Een hele groep biotechbedrijven hebben de handen in elkaar geslagen om een vaccin tegen COVID-19 te ontwikkelen. Sanofi en GSK hebben sinds de start van hun samenwerking gesteld dat ze voorrang zouden geven aan kwaliteit boven snelheid. Het worden spannende maanden aangezien meer en meer bedrijven met vergevorderde resultaten zullen komen.

Azië hoger

In Azië zien we dat de week gestart wordt met hogere beurskoersen. Onder andere de Shanghai composite sloot 4,24% hoger. Shenzhen component en Shenzhen composite sloten beiden ook hoger op maandag met een stijging van respectievelijk 3,29% en 3,1%. Hongkongs Hang Seng index sloot zelf 3,45% hoger en in Japans stond de Nikkei 225 maandag rond sluitingstijd op plus 1,6%. Recent verruimde de Chinese centrale bank hun monetair expansief beleid en dit lijkt aan de basis te liggen van het beurssentiment. Verder geeft China International Capital Corporation nog een duwtje in de rug. De prominente Chinese investeringsbank voorspelt namelijk dat de aandelenmarkt de komende 5 à 10 jaar zal verdubbelen. Het wordt afwachten of het positieve beurssentiment vandaag overwaait naar Europa en Amerika, maar volgens de voorbeurskoersen lijkt het er wel op.

Aardgas maakt zich op voor langdurige rally?

De grondstof is al jaren bezig aan een dalende trend. 10 jaar terug noteerde aardgas rond $6 per 10.000 MMBtu (eenheid voor aardgas). Als we nog verder teruggaan in de tijd, zien we zelfs prijzen die rond de $16 schommelen. Vandaag zien we prijzen die ruim onder $2 noteren. Nu blijkt dat Warren Buffett en zijn Berkshire Hathaway ook wel interesse hebben om te investeren in aardgas. Berkshire heeft in totaal voor bijna $10 miljard geïnvesteerd in Dominion Energy, een Amerikaans energiebedrijf die een heleboel staten in Amerika van energie voorziet. Met deze actie komt 18% van het aardgasvervoer in de Verenigde Staten in handen van Berkshire Hathaway. Verwacht Warren en zijn team dat aardgas noteert aan bodemprijzen en dat het misschien dé energiegrondstof voor de komende jaren zal worden? Daar lijkt het wel op.

Aardgas - LYNX Morning Call 6 juli 2020

Europa opent hoger

De eerste Europese koersen van vandaag zien er behoorlijk positief uit. China lijkt nu de driver te zijn van dit risk-on sentiment. Het ziet ernaar uit dat de AEX25 10 punten hoger zal openen, wat neerkomt op 1,8%. Ook de BEL20 uit België staat voorbeurs 1,27% hoger. De DAX30 staat bijna 2% hoger op maandagmorgen.

Financiële agenda

Het bericht China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen verscheen eerst op LYNX België.

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.

Theme picker

Copyright 2020 by Beursbubbels
Back To Top