Verenigde Staten
De markten in de Verenigde Staten sloten de handelsweek met verlies af. De S&P 500 en de technologie-index NASDAQ kenden een verlies van respectievelijk 0,33% en 0,22%. De Dow Jones liet een groter verlies van 0,63% zien.
De nieuwe handelsweek start zoals de vorige is geëindigd, met tarieven. Wie dacht dat president Trump zijn tarievenoffensief even zou pauzeren, had het dus grondig mis. President Trump kondigde op zaterdag aan dat de Verenigde Staten een invoertarief van 30% zullen opleggen aan producten uit de Europese Unie en Mexico, twee van de belangrijkste handelspartners van het land. Dit tarief wordt op 1 augustus van kracht. Wanneer een van de twee reageert met hogere tarieven, zal president Trump niet aarzelen om ook zijn tarief omhoog te trekken. De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten. In 2022 bedroeg de totale invoer van het blok meer dan $ 553 miljard. De totale Amerikaanse import uit Mexico bedroeg in 2022 ongeveer $ 454,8 miljard. De twee handelspartners zijn samen goed voor ongeveer een derde van de Amerikaanse import. Na een stilte om de onderhandelingen over een handelsdeal een kans te geven, is Trump weer volop in tariefmodus. Afgelopen week stuurde de Amerikaanse president soortgelijke brieven naar 23 handelspartners, waaronder Canada, Japan en Brazilië, met tarieven variërend van 20% tot 50%.
Hoewel de tarievenoorlog de aandelenmarkten in hun greep houden, lijkt bitcoin hier helemaal geen last van te hebben. De prijs van één bitcoin is gestegen tot meer dan $ 120.000 waardoor deze op een record noteert. De rally gaat gepaard met een recordinstroom in ETF’s die de bitcoinprijs volgen. Beleggers anticiperen erop dat bitcoin nieuwe records zal vestigen. Bedrijven versnellen hun aankopen van de cryptomunt en het Amerikaanse Congres nadert de goedkeuring van nieuwe cryptowetgeving. Een van de belangrijkste wetsvoorstellen is de Genius Act. Deze stelt regels op voor aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoins en zou de weg kunnen vrijmaken voor particuliere bedrijven om digitale dollars uit te geven.
Blik op Azië
De markten in Azië laten een gemengd beeld zien nu beleggers de tariefdreiging analyseren. De Japanse sterindex Nikkei 225 noteert vlak terwijl de breder samengestelde Topix een winst van 0,23% laat zien. De Hang Seng index uit Hongkong en de CSI 300 van het Chinese vasteland noteren aan een winst van respectievelijk 0,48% en 0,26%. De Indiase Nifty 50 verliest 0,43%.
De Chinese export in juni overtrof de verwachtingen van analisten. Chinese bedrijven haastten zich om te profiteren van het tijdelijke uitstel van invoertarieven in afwachting van de deadline in augustus. De export steeg met 5,8% ten opzichte van een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een stijging van 5%. De import steeg met 1,1%. Hoewel de verwachtingen van economen hiermee niet werd waargemaakt, waarbij economen hadden gerekend op een stijging van 1,3%, is dit de eerste keer dit jaar dat de import een stijging liet zien. Ondanks de positieve handelscijfers voor de eerste helft van het jaar, voorspellen economen dat het exportmomentum onder druk zou kunnen komen te staan door de toegenomen onzekerheid over de Amerikaanse tarieven.
Europa
In afwachting van meer nieuws over mogelijke tarieven uit de Verenigde Staten eindigden de Europese markten de handelsweek collectief in het rood. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk kon het verlies nog beperken met een daling van 0,38%. De BEL 20 verloor 0,62% terwijl de Duitse DAX en de Franse CAC40 een verlies van respectievelijk 0,82% en 0,92% lieten zien. De pan-Europese STOXX 600