De wereldwijde aandelenmarkten zijn in rep en roer geraakt na een historisch verlies op Wall Street, gevoed door toenemende zorgen over een escalerende handelsoorlog. Amerikaanse beurzen kregen vrijdag een ongekende klap te verduren en futures wijzen op een nieuwe zware sessie vandaag.
De Dow Jones futures kelderden maandag vroeg met 1.033 punten (-2,68%), terwijl de S&P 500 futures 3,34% verloren en de Nasdaq-100 futures zelfs 4,26% lager noteerden. Deze bewegingen volgen op een historische tweedaagse uitverkoop vorige week. Op vrijdag daalde de S&P 500 met 5,97% en eindigde de Nasdaq 5,82% lager, waarbij de Nasdaq officieel een bearmarket betrad (-22% vanaf de top).
Beleggers hoopten op diplomatieke voortgang in het weekend, maar het tegendeel bleek waar. President Trump zei zondagavond: “Soms moet je medicijnen slikken om beter te worden.” De invoering van een eenzijdige baseline-tarief van 10% op import uit meer dan 180 landen ging zaterdag van kracht, met daarbovenop een reeks zwaardere tarieven per land.
China kondigde direct tegenmaatregelen aan met een tarief van 34% op alle Amerikaanse goederen vanaf 10 april. Canada en de EU bereiden nu eveneens vergeldingsmaatregelen voor. De hoop op snelle onderhandelingen vervliegt, vooral omdat ministers zoals Howard Lutnick bevestigden dat “de tarieven blijven” en “geen uitstel overwogen wordt”.
De volatiliteit nam explosief toe. De CBOE Volatility Index sloot vrijdag op 45, een niveau dat doorgaans alleen bij extreme angst wordt gezien. Het niveau voorziet een dagelijkse beweging van de S&P 500 van bijna 3%. Kapitaalvlucht richting veilige havens is in volle gang. De 10-jaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties daalde richting 3,9%, het laagste niveau sinds oktober.
Zelfs bitcoin, dat zich eerder aan de malaise leek te onttrekken, daalde zondag tot ver onder de $ 80.000 — een signaal dat beleggers massaal risico afbouwen. Tegelijkertijd zakte de olieprijs door de $ 60 per vat, een psychologisch belangrijk niveau, met recessievrees als directe oorzaak.
Fed-voorzitter Jerome Powell sprak vrijdag over een “hoogst onzekere economische vooruitblik” en benadrukte dat de centrale bank voorlopig afwacht. JPMorgan verhoogde intussen de kans op een recessie dit jaar naar 60%.
Lees meer