Close

Beursdag vol contrasten: Amerikaanse tech daalt terwijl Azië stijgt

SuperUser Account 0 10

Beursnieuws Verenigde Staten

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden op woensdag opnieuw een stevige daling, waarbij vooral de technologieaandelen forse klappen kregen. De Dow Jones verloor bijna 700 punten, wat goed was voor een daling van 1,73%. De brede S&P 500 daalde 2,24%, terwijl de technologie-index NASDAQ meer dan 3% lager sloot.

Vooral Nvidia had het knap lastig, wat al duidelijk werd in de nabeurshandel op dinsdag. Het aandeel zakte uiteindelijk met bijna 7% nadat de chipgigant verklaarde dat het een voorziening van $5,5 miljard per kwartaal moet aanleggen door de export van zijn H20 grafische chips naar China en andere landen. Het aandeel stond verder onder druk nadat The New York Times verklaarde dat de regering van president Trump stappen overweegt om de Chinese startup DeepSeek streng aan te pakken. Nvidia levert chips aan dit bedrijf, dat enkele maanden geleden in het nieuws kwam met haar eigen chatbot die naar verluidt slechts enkele miljoenen dollars kostte om te ontwikkelen. Andere chipmakers volgden de beweging van Nvidia. De VanEck Semiconductor ETF daalde met 4%.

In de namiddag versnelde de daling van de aandelenmarkten waarbij deze hun laagste peil van de sessie behaalden. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, verklaarde dat de tarieven van president Trump een uitdaging zouden kunnen vormen voor de centrale bank. Volgens Powell zouden de tarieven de inflatie op korte termijn kunnen opdrijven, wat de centrale bank verder van haar doelen zou brengen.

De consumentenuitgaven stegen met 1,4% in maart, waardoor deze de verwachtingen van analisten overtroffen. De cijfers wijzen erop dat consumenten hun geld blijven spenderen ondanks de dreigende tarieven en de verwachting dat de economische groei zal afnemen. Het rapport is in tegenspraak met meerdere  recente sentimentsmetingen die een wijdverspreide angst laten zien dat de tarieven van Trump de economie in een recessie zullen doen belanden en de prijzen zullen doen stijgen. Hoewel deze cijfers dus zeker positief waren, werden deze met weinig enthousiasme onthaald op de aandelenmarkten. De angst voor de tarievenoorlog blijft groot, waarbij een sprankeltje goed nieuws niet meteen voor opluchting zorgt.

Blik op Azië

De markten in Azië lieten overwegend een stijging zien en gingen hiermee in tegen de scherpe dalingen op de Amerikaanse markten. De Japanse Nikkei225 steeg met 1,21%, terwijl de breder samengestelde Topix 1,11% hoger ging. De Kospi uit Zuid-Korea steeg met 0,78%. De small cap index Kosdaq liet een stijging van 1,52% zien. De Chinese CSI300 was één van de weinige dalers met een verlies van 0,18% in een zeer volatiele sessie. De Hang Seng Index uit Hong Kong steeg met 1,23%.

Opvallend is toch de stijging van de Hang Seng index. Deze index staat bekend om haar grote aanwezigheid in de technologiesector en wordt vaak als een tegenhanger van de NASDAQ beschouwd. Terwijl de NASDAQ meer dan 3% onderuitging, slaagde de Hang Seng erin om met meer dan 1% te stijgen.

TSMC, één van de belangrijkste chipbedrijven ter wereld, kondigde betere resultaten aan dan verwacht. De winst van het bedrijf steeg met meer dan 60%, terwijl de omzet een stijging van 40,6% liet zien. De chipfabrikant profiteerde van het aanhoudende AI-enthousiasme omdat het geavanceerde processors produceert voor bedrijven als Nvidia. TSMC ondervindt echter tegenwind van het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die brede handelstarieven heeft ingesteld op Taiwan en strengere exportcontroles op TSMC-klanten Nvidia en AMD. In een reactie op het handelsbeleid van president Trump kondigde TSMC vorige maand plannen aan om $100 miljard extra te investeren in de Verenigde Staten, bovenop de $65 miljard die het bedrijf heeft toegezegd voor drie Ame

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top