Beursnieuws Verenigde Staten
Op woensdag werd eindelijk duidelijk wat president Trump precies van plan is met de verschillende handelstarieven die hij reeds aankondigde. In afwachting van deze mededeling sloten de aandelenmarkten in de Verenigde Staten hoger. De Dow Jones liet een stijging van 0,56% zien. De S&P 500 en de technologie-index NASDAQ koersten respectievelijk 0,67% en 0,87% hoger.
Om 22.00 Nederlandse tijd startte president Trump aan zijn toespraak omtrent tarieven. Hiermee deed Trump de wereldwijde handelsmarkt op zijn grondvesten daveren en zette de handelsrelaties nog meer onder druk. Trump kondigde aan dat hij een basisheffing van 10% oplegt voor alle landen. Dit viel op zich nog mee, maar Trump vervolgde met verschillende extra heffingen op een groot aantal landen en belangrijke handelspartners. Met deze nieuwe stap ontketent Trump nu een echte handelsoorlog met vrijwel alle landen in de wereld.
Enkele grote Amerikaanse bedrijven worden hard getroffen door de tarieven. Deze bedrijven zijn afhankelijk van onderdelen en materialen uit verschillende landen. Nike en Apple daalden nabeurs allebei met meer dan 7%. Nike produceert immers ongeveer de helft van zijn schoenen in China en Vietnam, waarvan ongeveer 25% uit Vietnam komt.
Wat beleggers het meeste afschrikt is dat de tarieven voor veel landen veel hoger zijn uitgevallen dan verwacht. Beleggers hadden gehoopt op mildheid en hadden een globaal tarief van zo’n 10%-20% verwacht. Door de verschillende uitzonderingen en extra heffingen valt het tarief voor verschillende landen een stuk hoger uit.
Als Trump vasthoudt aan deze enorme tarieven zal de wereldeconomie volgens JPMorgan, de grootste bank gemeten naar beurswaarde, dit jaar in een recessie gestort worden. De bank stelde dat de belastingtarieven voor Amerikanen met $660 miljard per jaar zouden stijgen, de grootste belastingverhoging in de recente geschiedenis. Ook zullen de prijzen omhoogschieten waardoor de inflatie, die nu enigszins onder controle was, een nieuwe boost krijgt. De schok zal nog verergerd worden door de instorting van het consumenten- en bedrijfssentiment en door eventuele vergeldingsmaatregelen tegen Amerika wanneer het buitenland mogelijk nieuwe tarieven oplegt.
De futures van de belangrijkste Amerikaanse indexen staan onder druk door een schokgolf die Trump door de markten stuurde. De Dow Jones noteert aan een verlies van 2,2% terwijl de S&P 500 en de NASDAQ meer dan 3% onderuit gaan.
Blik op Azië
De Aziatische aandelenmarkten noteerden collectief met een verlies. De Japanse aandelenmarkten leidden de verliezen met dalingen van 3,45% voor de Nikkei 225 en 3,66% voor de breder samengestelde Topix. De Hang Seng Index in Hongkong daalde met 2,08%, terwijl de CSI 300 op het Chinese vasteland met 0,66% daalde. In Zuid-Korea daalde de Kospi-index met 0,84%, waarmee de verliezen van meer dan 3% werden beperkt, terwijl de small-cap Kosdaq in het laatste handelsuur 0,27% lager noteerde.
President Trump is bijzonder hard voor de Aziatische markten. Zij kregen immers de hoogste tarieven opgelegd. China kan in totaal rekenen op een tarief van 54%. Voor goederen uit India, Zuid-Korea en Australië gelden tarieven van respectievelijk 26%, 25% en 10%. Vietnam, een belangrijke producent van Amerikaanse goederen, krijgt een tarief van 46%.
Taiwan noemde de opgelegde tarieven reeds zeer onredelijk en betreurenswaardig. Het land is een belangrijke exporterende economie en producent van onder andere elektronica. Taiwan werd geconfronteerd met tarieven van 32%, maar zijn vitale halfgeleiderindustrie werd wel vrijgesteld.
Japan kreeg een tarief van 24% opgelegd en noemde deze beslissing zeer spijtig. Het land ziet voorlopig echter af van directe tegenmaatregelen. De