Close

Beginnen met daytraden? Waar moet u op letten

SuperUser Account 0 0

Daytraden of daytrading betekent dat een belegger vrijwel iedere dag aandelen of andere effecten koopt en verkoopt. Posities worden doorgaans op dezelfde dag geopend en gesloten. De meest actieve belegger is dus de daytrader, ofwel de daghandelaar.

Daytrading is een ontzettend populaire handelsstrategie, maar langdurig succes vereist veel kennis en ervaring. Succesvol daytraden wordt veelal door professionals gedaan, waar de high frequency traders de kroon spannen. Deze (veelal algoritmes) kunnen in- en uitstappen binnen een aantal milliseconden. Er zijn echter ook nog steeds veel particuliere daytraders actief.

Bent u voornemens om te beginnen met daytraden? In dit artikel komen de voor- en nadelen van daytrading aan bod. Ook geven we een aantal tips en wijzen we u op de bekende valkuilen. Tot slot bespreken we in het kort een aantal mogelijke strategieën die u kunt gebruiken bij het daytraden.

Wat is daytraden?

Bij daytraden proberen handelaren dagelijks te profiteren van koersbewegingen op de financiële markten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door aandelen gedurende de dag meerdere keren te kopen en verkopen. Er wordt doorgaans ingespeeld op relatief kleine koersbewegingen. Doordat er veelal meerdere trades op één dag worden gedaan, kan dit toch winstgevend zijn. Meestal wordt er ook gebruikgemaakt van een hefboom, bijvoorbeeld in de vorm van margin trading.

Daghandelaren maken ook veelvuldig gebruik van derivaten. Met futures kan relatief eenvoudig worden ingespeeld op indexen, forex (valuta) of grondstoffen, zoals goud en olie. Futures kennen een standaard hefboom en hebben ieder hun eigen margin vereisten.

Beginnen met daytraden: voor- en nadelen

Beginnende traders maken vaak dezelfde soort fouten. Daarom is het aan te raden om u goed in te lezen, zodat dit soort fouten voorkomen kunnen worden, u goed voorbereid kan gaan traden en u zich bewust bent van de mogelijke risico’s.

Voor u gaat beginnen met daytraden moet u een aantal zaken op een rij zetten. Welke producten wil u gaan handelen? Kiest u voor aandelen of juist voor derivaten? Dit kan afhankelijk zijn van uw startkapitaal. Hoeveel tijd heeft u en op welke beurs gaat u handelen? Daghandelen kan ontzettend veel tijd kosten en bovendien dient u rekening te houden met de openingstijden van de verschillende beurzen.

De juiste mindset en discipline

Het belangrijkste punt is ongetwijfeld de mindset en de discipline die een daghandelaar dient te hebben. Wanneer u een strategie heeft, is het essentieel u daar aan vast te houden. Hoe goed uw strategie ook is, u zult ongetwijfeld een keer een mindere periode beleven. Ook dan dient u zich aan uw oorspronkelijke plan vast te houden. Dit zijn vaak de momenten dat een handelaar op tilt slaat en meer risico gaat nemen, meestal met grote verliezen tot gevolg.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat uw strategie op een gegeven moment niet meer naar behoren werkt. Probeer daarom altijd kritisch naar uw eigen strategie te kijken en probeer deze te verfijnen waar mogelijk.

De juiste mindset en psychologie maken het grote verschil tussen een verliezende en een succesvolle trader. Wie zich uitvoerig met de psychologische kant van het traden bezighoudt, kan daar mogelijk voordeel uit halen. Het beheersen van uw emoties, het onder controle houden van uw angsten en u niet laten leiden door hebzucht, kunnen helpen om betere beslissingen te maken. Ook helpt inzicht in uw eigen gedrag om fouten te voorkomen en het risico op verlies te verminde

Jaaroverzicht 2020

Proefnummer

SuperUser Account 0 1416

Ondanks de coronahorror die onze bewegingsvrijheid, sociale kruisbestuiving, cultuurbelevenis en droominvulling verlamde en muilkorfde,  gebeurden er wéérom ontzettend veel boeiende dingen in BeursBubbelsland.

Ik heb een poging gedaan om een handvol van dié momenten te selecteren die me het meest zijn bijgebleven en mij tóch nog met geweldige herinneringen aan 2020 achterlaten !

RSS
12
Copyright 2022 by Beursbubbels
Back To Top