Close
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Trump zorgt voor “relief rally”

Beursnieuws Verenigde Staten

Zo rood als de Amerikaanse aandelenmarkten de afgelopen dagen waren, zo groen kleurden ze op woensdag. De Dow Jones en de S&P 500 stegen met respectievelijk 7,87% en 9,52%. De technologie-index NASDAQ was de absolute winnaar met een stijging van maar liefst 12%. De sterkste stijgers waren aandelen die de afgelopen dagen de grootste klappen incasseerden. Apple en Nvidia stegen met respectievelijk 15% en 19%, terwijl Tesla een stijging van meer dan 22% liet zien.

De S&P 500 beleefde haar beste dag sinds 2008 en haar derde beste dag in de naoorlogse geschiedenis. De stijging van de NASDAQ markeerde haar beste dag sinds 2001 en haar tweede beste dag ooit. De aandelenmarkten stonden steeds meer onder druk door de escalerende handelsoorlog die president Trump startte, waardoor die snakten naar goed nieuws. Hoewel de tarievenoorlog nog niet volledig van de baan is, toont dit de nervositeit op de markten. Het minste sprankeltje hoop of tegenslag kan de markten met procenten doen bewegen.

Voor het grootste deel van de handelsdag schommelden de indexen echter tussen winst en verlies. Hier kwam verandering in toen president Trump aankondigde dat hij de extra handelstarieven voor landen die geen tegenmaatregelen hebben genomen, tijdelijk pauzeert. Het tarief voor deze landen wordt voor 90 dagen vastgesteld op 10%. Deze pauze zou landen meer tijd moeten geven om een deal te sluiten met de Verenigde Staten.

China, Canada en Mexico ontspringen de dans echter niet. Canada en Mexico hadden reeds tegenmaatregelen aangekondigd waardoor het bestaande tarief van 25% van kracht blijft. Tussen China en de Verenigde Staten is er zelfs een waar opbod bezig van verhoogde tarieven. China kondigde gisteren aan dat het een tarief van 84% zal invoeren op Amerikaanse producten. Eerder kondigden de Verenigde Staten reeds een tarief aan van 100% op Chinese goederen. Hier bleef het echter niet bij. Enkele uren na de aankondiging van China verklaarden de Verenigde Staten het tarief nogmaals te verhogen naar 125%.

Blik op Azië

In navolging van de forse stijging in de Verenigde Staten, kenden ook de markten in Azië een positieve handelsdag. De Japanse markten leidden de winsten in de regio met een stijging van 8,35% voor de Nikkei 225 en 7,71% voor de bredere Topix. De Zuid-Koreaanse Kospi-index steeg met 5,38%, terwijl de small-cap Kosdaq 5,09% won. Hoewel de Chinese economie niet gespaard blijft van handelstarieven, stegen ook de belangrijkste indexen in het land. De CSI 300 steeg met 1,33% terwijl de Hang Seng uit Hong Kong een kleine 3% hoger koerste.

Terwijl president Trump  het nieuws op de aandelenmarkten volledig domineert, was er ook economisch nieuws uit China. De Chinese consumentenprijzen zijn voor de tweede maand op rij gekrompen, terwijl de deflatie van de producentenprijzen verder is verscherpt. De consumentenprijsindex daalde in maart met 0,1% op jaarbasis en bleef daarmee in deflatiegebied nadat deze in februari met 0,7% was gekrompen. De producentenprijzen daalden voor de 29e maand op rij, met een daling van 2,5% in maart ten opzichte van een jaar eerder.

Europa

De Europese beurzen waren reeds gesloten toen president Trump zijn pauze aankondigde. Deze konden dus (nog) niet profiteren van de “relief rally”. De markten kleurden stevig rood met de BEL20 als grootste uitschieter. De Belgische sterindex verloor 4,69% van haar waarde. De Duitse DAX en de Franse CAC40 kenden een verlies van respectievelijk 3% en 3,34%. De FTSE 100 kende het kleinste verlies hoewel dit met een daling van 2,92% nog steeds fors was. De pan-Europese Stoxx600 daalde met 3,50%.

Vooral farmaceutische bedrijven kenden een stevige daling op het oude continent. Deze sector werd voorlopig gevrijwaard van tarieven. Hier kan spoedig echter verandering in komen. President Trump verklaarde dat zijn administratie aan het werken is aan een hoog tarief op farmaceutische producten. Het is niet duidelijk of de invoering van dit tarief nu ook gepauzeerd wordt, door de algemene pauze van 90 dagen.

Voor de aankondiging van president Trump keurde de Europese Unie nog een reeks vergeldingsmaatregelen goed tegen de tarieven die de Verenigde Staten hebben ingesteld. Het tarief zou ingaan op 15 april en is gericht op een breed scala aan goederen waaronder gevogelte, graan, kleding en metalen. Op 15 mei zou een tweede reeks maatregelen van kracht worden. Het is nog niet volledig duidelijk of ook de Europese Unie de inwerkingtreding van deze maatregelen zal pauzeren in een reactie op de pauze van president Trump.

Naar verwachting zullen de Europese aandelenmarkten op donderdag ook kunnen genieten van een stevige boost. De futures noteren collectief in het groen.

Beursagenda

Donderdag 10 aprilVS – Jobless claims
VS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
14:30
14:30
18:00
18:30
Vrijdag 11 aprilDE – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:45
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/09/trump-tariffs-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/04/08/stock-market-today-live-updates-.html

https://www.cnbc.com/2025/04/09/european-markets-stocks-news-data-and-earnings.html

https://www.cnbc.com/2025/04/09/european-union-approves-first-set-of-retaliatory-tariffs-on-us-imports.html

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top