Close
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Wall Street gematigd positief na daling PPI & ECB hint op renteverlaging

De Amerikaanse aandelenmarkten lieten donderdag een overwegend positief beeld zien. De S&P 500 steeg voor de vierde dag op rij en sloot 0,41% hoger. De Dow Jones won 0,65%, terwijl de Nasdaq Composite licht terrein verloor (-0,18%), met name door winstnemingen in de technologiesector. Bij de grootste verliezers zagen we Amazon (-2,4%), Meta (-2,35%) en Tesla (-1,4%). Het aandeel UnitedHealth verloor ruim 10% nadat mogelijke fraude aan het licht kwam. Eerder werd ook al de outlook opgeschort en de CEO vervangen.

De recente opleving op Wall Street is grotendeels te danken aan de tijdelijke wapenstilstand in het handelsconflict tussen de VS en China. Beide landen kwamen begin deze week overeen om gedurende 90 dagen geen nieuwe tarieven in te voeren, wat beleggers enige ademruimte gaf. Bovenop dit nieuws kwamen gisteren meevallende inflatiecijfers. De producentenprijzen in april daalden met 0,5% ten opzichte van maart, waar een stijging van 0,3% werd verwacht. Ook de consumentenprijsindex toonde eerder al een matiging met een jaargroei van 2,3% – het laagste niveau sinds februari 2021.

De dalende inflatie leidde ook tot lagere rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De 10-jaarsrente daalde met 8,1 basispunten naar 4,447%, terwijl de 2-jaarsrente 9 basispunten zakte tot 3,963%.

Technologiefondsen leverden een sterke bijdrage aan de recente beursrally. Aandelen van Nvidia en Tesla zijn deze week al zo’n 15% gestegen. Meta en Amazon volgden met respectievelijk +8% en +6%. Daarmee staat de S&P 500 op weekbasis op een winst van 4,5%, de Dow op +2% en de Nasdaq zelfs op +6,6%.

Toch zijn er ook tekenen van voorzichtigheid. Walmart waarschuwde donderdag dat het bedrijf vanaf eind mei mogelijk prijzen moet verhogen door toegenomen importheffingen. Hoewel deze waarschuwing nog geen groot effect had op het marktsentiment, wijst het op mogelijke onderliggende kwetsbaarheden. Oud-topman Bill Simon benadrukte dat Walmart door efficiëntie en margeverbetering voldoende ruimte heeft om de hogere kosten voorlopig op te vangen.

Voor vandaag kijken beleggers uit naar nieuwe data over de Amerikaanse woningbouwen en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan, die meer inzicht kunnen geven in de economische veerkracht.

Azië: Correcties ondanks handelsoptimisme

In tegenstelling tot de opmars op Wall Street sloten de meeste Aziatische beurzen donderdag lager. De Nikkei 225 in Japan daalde met 0,98%, terwijl de Topix 0,88% verloor. In Zuid-Korea ging de Kospi 0,73% omlaag. Ook de Chinese beurzen stonden onder druk: de Hang Seng verloor 0,82% en de CSI 300 daalde met 0,87%. De Indiase Nifty 50 verloor 0,16%. Alleen de Australische S&P/ASX 200 wist zich aan de malaise te onttrekken en steeg 0,22%.

De terugval in Azië lijkt vooral ingegeven door winstnemingen na eerdere stijgingen en onzekerheid over de daadwerkelijke impact van de VS-China tariefpauze. Analisten van Citi waarschuwen dat ondanks de huidige rust nieuwe volatiliteit op de loer ligt, onder meer door onduidelijkheid over het Amerikaanse begrotingsbeleid en zwakkere macrodata.

Ook politieke uitspraken wegen op het sentiment. Zo bekritiseerde voormalig president Trump donderdag Apples toenemende productie in India. Hij riep CEO Tim Cook op meer binnen de VS te produceren, ondanks de eerder aangekondigde investering van $ 500 miljard in Amerikaanse activiteiten.

Europa: rente ECB dichtbij ‘eindniveau’

In Europa is er vanochtend aandacht voor het rentebeleid van de ECB. Bestuurslid Martins Kazaks gaf aan dat de beleidsrente “relatief dicht” bij het eindniveau ligt, zolang inflatie binnen de verwachte bandbreedte blijft. De ECB verlaagde vorige maand haar depositorente met 25 basispunten tot 2,25%, maar Kazaks sluit niet uit dat er op 5 juni opnieuw een verlaging volgt. De markt houdt inmiddels al rekening met een renteverlaging van 25 basispunten.

Ook collega-bestuurder Isabel Schnabel pleitte vorige week voor een neutrale renteomgeving, wat erop duidt dat het monetaire beleid richting versoepeling beweegt. Grote zakenbanken zijn verdeeld: Goldman Sachs voorziet twee verlagingen dit jaar, JPMorgan slechts één.

Op bedrijfsniveau is het vandaag relatief rustig. Enkele grote Europese bedrijven zoals Richemont, Swiss Re, Land Securities en Thales presenteren kwartaalcijfers, wat mogelijk tot beweging in specifieke sectoren leidt.

Beursagenda

Vrijdag 16 meiJPY – BBP
JPY – Industriële Productie
EUR – Handelsbalans
VS – Bouwvergunningen
VS – Export & Import
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:50
06:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top