Close

Fed verlaagt rente met 50 basispunten

SuperUser Account 0 0

De Federal Reserve heeft de markten gisteren verrast met een forse renteverlaging van 50 basispunten. Waar de aankondiging aanvankelijk leidde tot een opleving en nieuwe recordhoogtes, sloten de belangrijkste indices woensdagavond toch lager af. Deze omslag kan grotendeels worden toegeschreven aan de toelichting van Fed-voorzitter Jerome Powell. Hij benadrukte dat deze verlaging niet automatisch de voorbode is van verdere renteverlagingen op korte termijn, waarmee hij verwachtingen van agressieve monetaire versoepeling temperde.

Opvallend is de verschuiving in de focus van de Fed: in plaats van de gebruikelijke nadruk op inflatie, wijst het comité nu vooral naar de uitdagingen op de arbeidsmarkt. “De banengroei is vertraagd en de werkloosheid is gestegen naar 4,2%, hoewel het cijfer nog steeds relatief laag blijft,” aldus de Fed. De functionarissen van de FOMC hebben hun prognose voor de werkloosheid dit jaar verhoogd naar 4,4%, ten opzichte van de eerdere schatting van 4% in juni. Daarnaast is de inflatieverwachting verlaagd van 2,6% naar 2,3%, met een aanpassing van de kerninflatie naar 2,6%, een daling van 0,2 procentpunt ten opzichte van de juniprognose.

Ondanks de zorgen over de arbeidsmarkt blijft de bredere economische context sterk, met name door de aanhoudende groei van het BBP. Hoewel de inflatie nog boven het streefdoel van 2% ligt, verwacht de Fed dat deze richting het einde van het jaar verder zal afkoelen naar 2,3%.

Naast deze verlaging gaf de Fed aan dat er tegen het einde van het jaar nog eens 50 basispunten verlaging kunnen volgen, met verdere verlagingen tot in 2025 en 2026. Die voorspelling lijkt beleggers uiteindelijk toch wel te zinnen, gezien het feit dat de index-futures vannacht behoorlijk zijn gestegen. De S&P 500 en Nasdaq 100 futures noteerden respectievelijk 1% en 1,4% hoger.

Jeffrey Gundlach, CEO van DoubleLine Capital, voorspelt meer zwakke economische data en gaf aan dat de renteverlagingen vooral kleine bedrijven ten goede zullen komen, aangezien veel van deze bedrijven schulden hebben met variabele rentes. Volgens Gundlach krijgen dus vooral bedrijven uit de Russel 2000 index een windje in de rug door de renteverlaging.

Wat verder opviel was de stijging van de 10-jaars Treasury yield naar 3,702%, na aankondiging van de renteverlaging. Deze lange rentes weerspiegelen zorgen over inflatie, ondanks de rentedalingen aan de korte kant van de curve. Tegelijkertijd bereikten de goudprijzen een recordhoogte van $2.592 per ounce, voordat ze iets terugvielen na de renteverlaging.

Lees meer

5 interessante beursgenoteerde vastgoedfondsen uit België (GVV’s)

SuperUser Account 0 0

Geschatte Leestijd: 7 minutes

Beleggen in Belgisch vastgoed _ GVV
Beleggen in vastgoed is voor veel Belgen één van de belangrijkste manieren om hun vermogen te investeren. Omdat investeren in fysiek vastgoed een hoog startkapitaal vereist en het onderhoud van deze panden vaak gepaard gaat met veel kopzorgen, gaan beleggers op zoek naar andere manieren om blootstelling te krijgen aan de vastgoedmarkt.

In België is hiervoor een speciaal vennootschap in het leven geroepen, namelijk de gereglementeerde vastgoedvennootschap of GVV. In een eerder artikel gingen we dieper in op de eigenschappen, voordelen en risico’s van het beleggen in GVV’s.

In dit artikel bespreken we vijf GVV’s zodat u een beter beeld krijgt van de beleggingsmogelijkheden binnen de Belgische beursgenoteerde vastgoedmarkt.

Beleggen in GVV’s

GVV’s zijn door de

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2024 by Beursbubbels
Back To Top