Close

Evergrande: waarom beleggers overreageren

Inspiratiepartner Spaarvarkens 0 6
Evergrande: waarom beleggers overreageren

De wereld staat in brand. Het einde van de wereld is nabij. Neen, dat zijn niet enkel uitspraken van mensen die al eens aan de deur komen. Het waren de afgelopen week ook krantenkoppen in diverse media die je zelden hoort als de beurzen het goed doen. Dalen de aandelenkoersen, dan wordt voor de elfendertigste keer aangekondigd dat de wereld om zeep is. En dat het systeem niet deugd. Bij Spaarvarkens.be schieten we dan in actie. De boodschap? Jawel, er zijn problemen. Neen, de wereld zal niet vergaan.

Je zit vast goed met vastgoed

Inspiratiepartner Rendemenplus 0 90

Hoe kan ik mijn beurstrategie verbeteren? Waar kan ik het risico verlagen? …

In mijn beursbrief ‘Rendement Plus Beurstijd’ wil ik via een beursquote en wat uitleg graag mijn bevindingen met jullie delen.

Vandaag dacht ik na over volgende quote:

 

Je zit vast goed met vastgoed”

                   Geert | Rendement Plus

Belgen en vastgoed, het is vaak één. Belgen wensen niet zelden een eigen stekje en soms ook vastgoed om te verhuren want met vastgoed zit je vast goed.

Dat moet ook de Chinese vastgoedmoloch Evergrande gedacht hebben. Maar of zij nog achter mijn quote staan is niet zo zeker.

 

(veel te veel) schulden

Ook wij Belgen dienen ons doorgaans fors in de schulden te steken om dat eigen stekje te verwerven. Niet zelden moeten we 20 jaar of langer ‘travakken’ (Vlaams dialect afgeleid van het Franse travailler of werken in mooi Nederlands). Maandelijks mooi de aangegane schuld terugbetalen + intrest uiteraard. En daar is niets mis mee, men heeft immers het geld van de bank ‘gekregen’ -ontleend is correcter – en dus dient het netjes terugbetaald te worden.

Zolang er niets fout loopt in dit jarenlange parcours van maandelijkse afbetalingen is er geen probleem. De problemen beginnen natuurlijk wel wanneer om een of andere reden aan de maandelijkse aflossing niet wordt voldaan.

Wanneer men dan ook nog eens teveel schulden heeft aangegaan (een te hoge lening voor de woning al dan niet in combinatie met andere nog lopende leningen) dan kan de combinatie van beide bovenstaande punten uitgroeien tot niet zozeer een probleem, maar eerder tot een ware financiële catastrofe.

 

Evergrande

Laat nu net een veel te grote schuldenberg het probleem zijn van Evergrande. Dit bedrijf is niet groot maar supergroot. Het mag niet omvallen. Het wordt aanzien als too big to fail. Het mag dus niet bezwijken onder zijn schulden want anders wordt gevreesd voor een Lehman Brothers-moment.

Veel beleggers kennen Lehman Brothers nog wel. Ook niet beleggers zullen wellicht wel een belletje horen rinkelen want het was deze zakenbank die in september 2008 omviel en zo voor de kredietcrisis zorgde. Het volledige financiële systeem daverde op z’n grondvesten en ook bij ons gingen banken als Dexia, Fortis en ja ook KBC kopje onder. Van dit trio bestaat enkel KBC 23 jaar later nog onder dezelfde naam.

Een crisis van die omvang raakt ook de burger rechtstreeks in z’n portemonnee. Aandelen dalen en dus ook die in diverse pensioenspaarplannen. Meer burgers dan je denkt zijn dus geïnvesteerd in aandelen.

Maar ook de economie vertraagt bij grote crisissen. Verkoop daalt men probeert meer te sparen en ook z’n spaargeld te beschermen want als ‘het systeem’ omvalt riskeert men zelfs zijn spaarcenten weggeplukt te zijn worden.

Evergrande valt dus beter maar niet om want de gevolgen zouden voelbaar kunnen zijn over heel de wereld. Of het zover komt weet ik niet, maar zeker is wel dat het Evergrande-debacle zowel de aandelenbeurzen als de cryptomarkten in de ban houdt (noot: van Bitcoin en bij uitbreiding de andere cryptomunten wordt gezegd dat ze het nieuwe goud zijn omdat ze weerwerk zouden bieden bij crisissen. Tot op heden valt van deze zogenaamde crisisbestendigheid weinig te merken.)

 

 

 

 

 

 

Om rijk te

RSS
Eerste45679111213Laatste
Copyright 2021 by Beursbubbels
Back To Top