Close

Focus op Amerikaans banenrapport

SuperUser Account 0 13

Na een aantal rode dagen op Wall Street zagen we gisteren een stevige opleving. De S&P 500 eindigde met een winst van 0,99% op 4.221 punten en de Nasdaq Composite won 1,28% bij een slot op 13.101 punten. NVIDIA blonk wederom uit met een stijging van 5,12%. Het aandeel Lululemon knalde met 13% omhoog in de nabeurs-handel, na sterke resultaten en een outlookverhoging. Softwarebedrijf MongoDB sprong nabeurs op zijn beurt met 23% omhoog na een flinke verhoging van de outlook.

Nu de strijd om het Amerikaanse schuldenplafond is gestreden, kijken beleggers vooruit naar het volgende rentebesluit van de Fed op 14 juni. President Patrick Harker van de Philadelphia Fed zei woensdag dat hij geneigd is een renteverhoging tijdens de komende bijeenkomst over te slaan. Maar het loonlijstrapport van vrijdag zou hem van gedachten kunnen doen veranderen, zei hij. In aanloop naar 14 juni worden dan ook uiteraard de economische cijfers goed in de gaten gehouden door beleggers.

Loonstrookjesverwerker ADP maakte gisteren bekend dat de Amerikaanse arbeidsmarkt in mei 278.000 banen kon toevoegen. Dat was flink meer dan de verwachte 180.000 banen, maar iets minder dan de 291.000 uit april. De stijging van mei bracht de loongroei tot nu toe in 2023 op 1,09 miljoen. De sterke arbeidsmarkt bezorgt de Federal Reserve echter kopzorgen. Want dit duidt erop dat de economie sterk blijft en de krapte kan bovendien lijden tot hogere lonen, wat op zijn beurt weer de inflatie aanwakkert. Uit de CME FedWatch Tool blijkt dat ruim 28% van de markt momenteel rekening houdt met een renteverhoging later deze maand.

Vandaag volgen de officiële banencijfers vanuit de Amerikaanse overheid. Analisten voorspellen dat de werkloosheid met 10 basispunten stijgt tot 3,5%. En dat de Amerikaanse economie 190.000 banen kon toevoegen. Er wordt uiteraard ook gelet op de loongroei.

Europese inflatie koelt af, beurs opent gemengd

Gisteren werd bekend dat de inflatie in de eurozone harder daalt dan verwacht. De CPI lag in de maand mei 6,1% hoger dan een jaar geleden. Analisten hadden vooraf gerekend op

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2023 by Beursbubbels
Back To Top