Close

TA van Edward Loef – Olieprijs naar $ 100 of hoger?

SuperUser Account 0 7

De olieprijzen (WTI en Brent Crude Oil) stijgen de laatste weken onafgebroken. Komt $ 100 in zicht?

West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil (WTI) op kwartaalbasis vanaf 1983

West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil (WTI) op kwartaalbasis vanaf 1983

Het is voor professionele oliehandelaren een hele uitdaging om de toekomstige olieprijzen goed te voorspellen. Zo is de daling in 2020 naar een negatieve termijnprijs (min $ 40 per vat) in april 2020 een feit waar niemand echt ooit rekening mee hield. Maar is ook mogelijk om weer een olieprijs boven $ 140 te zien in de toekomst. Het is immers eerder gebeurd (zie 2008). Feit is in elk geval dat een dalende meerjarige weerstandlijn en een horizontale weerstandlijn in de prijs van het WTI-olietermijncontract opwaarts is gepasseerd. Tussen $ 75 en ca. $ 105 ligt in de kwartaalgrafiek geen herkenbare draaipunten. Er is dus alle ruimte in het WTI-contract op nog veel duurder te worden.

Brent Crude Oil op weekbasis vanaf 2017 + relatieve sterkte index (RSI)

Brent Crude Oil op weekbasis vanaf 2017 + relatieve sterkte index (RSI)

De prijs van Brent Crude Oil ($ 85,44) noteert momenteel nabij het piekniveau uit 2018 (= $ 86,75). Voormalige toppen acteren doorgaans als indicatieve weerstand. Dat wil zeggen, oliehandelaren kijken naar voormalige draaipunten in de prijs ter bepaling van toekomstige rolwisselingen tussen vraag en aanbod. Intrigerend is de dynamiek in het momentum van Brent Crude Oil. Terwijl er dit jaar een proces van hogere toppen in de olieprijs tot stand komt, toont de relatieve sterkte index (RSI) een proces van lagere toppen. Deze negatieve divergentie is vaak een voorbode van trenddraai. Het optimisme dat uit het prijsverloop van het WTI-contract blijkt, wordt nog niet ondersteund door het marktgedrag in Brent Crude Oil. Dit vraagt om een kritische houding bij het voorspellen van de olieprijzen.

Royal Dutch Shell in de afgelopen twee jaar op weekbasis

Royal Dutch Shell in de afgelopen twee jaar op weekbasis

De meest simpele benadering bij beleggingsvraagstukken is te focussen op wat is. De fantasie over wat er allemaal kan gebeuren voegt weinig praktische meerwaarde. De beurskoers van Royal Dutch Shell (RSDA) is deze maand uitgebroken boven de koerstop van maart dit jaar, waaruit blijkt dat de markt bereid is meer te betalen anticiperend op toekomstverwachtingen. De koersontwikkeling toont als het ware hoe de markt denkt. Aandelenbeleggers in Royal Dutch Shell respecteren de stijgende trend en kunnen hooguit speculeren waar de koersrally eindigt. Tussen € 18,50 en € 25,50 liggen er weinig draaipunten sinds de vrije val begin 2020. Een reden om de stijgende trend nu te respecteren.

Aandeel Tesla: kopen of verkopen?

SuperUser Account 0 0

De shorters zijn verdwenen, maar toch blijft het aandeel Tesla de gemoederen bezighouden. De forse koersdaling van eerder dit jaar is vrijwel helemaal goedgemaakt en een nieuwe all-time high lonkt. Veel beleggers vragen zich af of dit het juiste moment is om aandelen tesla te kopen of juist te verkopen. In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen van het bedrijf. Uiteraard bespreken we ook de meest recente kwartaalcijfers.

Aandeel tesla | Kopen of verkopen?

Aandeel Tesla

3e kwartaalcijfers

Tesla heeft een geweldig kwartaal achter de rug. Het bedrijf behaalde een recordomzet en ook de winst was nog nooit zo hoog. En dat terwijl het bedrijf te kampen had met lastige omstandigheden, zoals chiptekorten, vertragingen in havens en meerdere stroomstoringen bij fabrieken.

De elektrische autoproducent wist in het 3e kwartaal 241.300 voertuigen af te leveren. De omzet van de autoverkopen steeg hiermee jaar-op-jaar met 58% tot $12,06 miljard. Zo’n $279 miljoen was afkomstig uit de verkoop van regulatory credits. Daarnaast wist het bedrijf $806 miljoen aan omzet binnen te harken met producten voor zonne-energie en energieopslag. Zo’n $894 miljoen werd verdiend met de services tak. In totaal kwam de omzet daarmee uit op een bedrag van $13,76 miljard.

De marges voor het autosegment verbeterden sterk en tot een record van 30,5%. De winst steeg mede daardoor met 389% op jaarbasis tot $1,62 miljard en de winst per aandeel kwam uit op $1,86. De cashpositie van Tesla daalde met $164 miljoen tot $16,1 miljard, voornamelijk vanwege de afbetaling van schulden.

Koersontwikkeling aandeel Tesla

De koers van Tesla is altijd een veelbesproken onderwerp. De volatiliteit is erg hoog en daarom is het aandeel ook interessant voor actieve handelaren. In 2020 steeg de koers vooral hard vanwege een short squeeze, maar inmiddels is de short interest ratio gezakt naar een all-time low van 1,1%. Sinds het dieptepunt van medio mei is de koers alweer met 60% gestegen.

Technische analyse aandeel Tesla

De koers van Tesla is de weerstand rond $900 genaderd. Deze top werd begin dit jaar gevormd en bijna 10 maanden later is de koers weer dit niveau genaderd. Een eventuele uitbraak zal de koers naar nieuwe recordhoogtes brengen. De afgelopen maanden steeg de koers in een stijgend trendkanaal en signaleerden de steeds hogere toppen en bodems toenemende vraag onder beleggers.

Aangezien Tesla geruime tijd heeft bewogen in een bandbreedte van pakweg $350 tussen $550 en $900 kunnen we hiermee een koersdoel bepalen. We tellen de $350 op bij $900 en kunnen op deze manier een technisch koersdoel berekenen van $1250. Bij een eventuele terugval ligt er steun rond $855 en daaronder rond $765. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) ligt echter pas rond $676.

Grafiek TeslaLees meer

ETF kopen? Hou dan rekening met de fiscus!

Inspiratiepartner Spaarvarkens 0 17
ETF kopen? Hou dan rekening met de fiscus!

Fiscale aandachtspunten bij Exchange Traded Funds (ETF's) In deze fondsenrubriek bij Spaarvarkens.be hebben we al meermaals gemopperd over de kostprijs van vele klassieke fondsen.  We hebben het dan over de lopende kosten (uitgedrukt in een percentage als Total Expense Ratio of TER) die jaarlijks van je beleggingen in je fonds worden afgenomen. Gelukkig bestaan er Lees verder

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2021 by Beursbubbels
Back To Top