Close

BEL20 op weg naar all-time highs

SuperUser Account 0 4

Estimated reading time: 3 minutes

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de BEL 20 index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Technische analyse BEL20 index (BEL20)

De Belgische beurs is duidelijk achtergebleven bij zijn Europese broertjes. Maar een technisch bodempatroon signaleert mogelijk een verdere stijging van de BEL20 index. In de afgelopen 12 maanden werd

Technische analyse AEX index & aandeel Tesla

SuperUser Account 0 4
In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Sinds de technische analyse van vorige week is er veel gebeurd. Althans, nieuwe inflatiecijfers, het rentebesluit van de ECB en een oplaaiend conflict tussen Israel en Iran. Dit leidde tot behoorlijk wat beweging op de aandelenmarkten, maar per saldo is de AEX wederom niet ver van zijn plek gekomen. Op vrijdag bereikte de index kortstondig een nieuwe all-time high op 894,52 punten, maar intraday vielen de koersen stevig terug.

Nu kunnen we spreken van een dubbele top rond dit niveau, want op 2 april kwam de AEX index ook al niet verder dan 892,54 punten. Ook blijft de broadening top waar we vorige week over schreven intact. De bodem van 5 april op 874,26 gebruiken we als trigger voor een eerste verzwakking. Dan wordt het waarschijnlijker dat de index de gap tussen 864,82 en 869,81 gaat sluiten, die tussen 20 en 21 maart ontstond.

Een doorbraak onder de oranje gestippelde trendlijn zal vervolgens de correctie verder kracht bij zetten. Een terugtest van

Deze week: spanningen Midden-Oosten en bedrijfsresultaten

SuperUser Account 0 6

Afgelopen weekend heeft Iran ongeveer 300 raketten en drones afgevuurd op Israël. Deze actie was een reactie op de bombardementen door Israël op het Iraanse consulaat. De markten hebben tot nu toe afwachtend gereageerd, aangezien Iran heeft aangekondigd geen verdere acties te zullen ondernemen, mits Israël zich onthoudt van verdere vergeldingsacties. Vooralsnog lijkt deze situatie geen extra impact te hebben op de wereldeconomie, wat resulteert in een stabiele olieprijs en minimale bewegingen in de Amerikaanse indexfutures. De G7 ziet mogelijkheden voor de-escalatie, gezien Iran publiekelijk verklaart geen verdere acties te willen ondernemen, terwijl er achter de schermen wordt aangedrongen op Israël om niet militair te reageren.

Mocht de situatie toch escaleren, dan kan de olieprijs aanzienlijk stijgen, wat direct impact zou hebben op de inflatie. Het gezegde luidt immers: “Als de prijs van olie stijgt, stijgen ook de prijzen van alle andere producten.” Olie is essentieel voor zowel transport als productieketens, waardoor prijsverhogingen direct voelbaar zijn voor consumenten.

De futures van goud en zilver zijn vannacht hoger geopend, een reactie op de spanningen in het Midden-Oosten. Goud is met 0,50% gestegen, terwijl zilver met 1,20% is gestegen. Beide edelmetalen noteren echter nog steeds enkele procenten onder hun piekprijzen van afgelopen vrijdag, wat wijst op relatief stabiele prijzen ondanks een mogelijke risicopremie die al in de prijzen verwerkt zou kunnen zijn.

De macro-economische agenda voor deze week is relatief rustig. Deze middag om 14:30 uur worden in de VS de kerncijfers over detailhandelsverkopen en de NY Empire State productie-index gepubliceerd. Morgenavond om 19:15 uur zal Jerome Powell spreken in Washington DC tijdens het Forum van het Wilson Center. Donderdag worden de cijfers over werkloosheidsuitkeringen verwacht.

Het kwartaalseizoen is weer begonnen, en deze week openen bedrijven zoals Goldman Sachs, Charles Schwab, UnitedHealth Group, Johnson & Johnson, Bank of America, Morgan Stanley, TSMC, Netflix, Procter & Gamble en American Express hun boeken.

LYNX+ platform, S&P 500 index, 15/04/2024
RSS
1345678910Laatste
Copyright 2024 by Beursbubbels
Back To Top