Close

Beursdag vol contrasten: Amerikaanse tech daalt terwijl Azië stijgt

SuperUser Account 0 0

Beursnieuws Verenigde Staten

De Amerikaanse aandelenmarkten kenden op woensdag opnieuw een stevige daling, waarbij vooral de technologieaandelen forse klappen kregen. De Dow Jones verloor bijna 700 punten, wat goed was voor een daling van 1,73%. De brede S&P 500 daalde 2,24%, terwijl de technologie-index NASDAQ meer dan 3% lager sloot.

Vooral Nvidia had het knap lastig, wat al duidelijk werd in de nabeurshandel op dinsdag. Het aandeel zakte uiteindelijk met bijna 7% nadat de chipgigant verklaarde dat het een voorziening van $5,5 miljard per kwartaal moet aanleggen door de export van zijn H20 grafische chips naar China en andere landen. Het aandeel stond verder onder druk nadat The New York Times verklaarde dat de regering van president Trump stappen overweegt om de Chinese startup DeepSeek streng aan te pakken. Nvidia levert chips aan dit bedrijf, dat enkele maanden geleden in het nieuws kwam met haar eigen chatbot die naar verluidt slechts enkele miljoenen dollars kostte om te ontwikkelen. Andere chipmakers volgden de beweging van Nvidia. De VanEck Semiconductor ETF daalde met 4%.

In de namiddag versnelde de daling van de aandelenmarkten waarbij deze hun laagste peil van de sessie behaalden. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, verklaarde dat de tarieven van president Trump een uitdaging zouden kunnen vormen voor de centrale bank. Volgens Powell zouden de tarieven de inflatie op korte termijn kunnen opdrijven, wat de centrale bank verder van haar doelen zou brengen.

De consumentenuitgaven stegen met 1,4% in maart, waardoor deze de verwachtingen van analisten overtroffen. De cijfers wijzen erop dat consumenten hun geld blijven spenderen ondanks de dreigende tarieven en de verwachting dat de economische groei zal afnemen. Het rapport is in tegenspraak met meerdere  recente sentimentsmetingen die een wijdverspreide angst laten zien dat de tarieven van Trump de economie in een recessie zullen doen belanden en de prijzen zullen doen stijgen. Hoewel deze cijfers dus zeker positief waren, werden deze met weinig enthousiasme onthaald op de aandelenmarkten. De angst voor de tarievenoorlog blijft groot, waarbij een sprankeltje goed nieuws niet meteen voor opluchting zorgt.

Blik op Azië

De markten in Azië lieten overwegend een stijging zien en gingen hiermee in tegen de scherpe dalingen op de Amerikaanse markten. De Japanse Nikkei225 steeg met 1,21%, terwijl de breder samengestelde Topix 1,11% hoger ging. De Kospi uit Zuid-Korea steeg met 0,78%. De small cap index Kosdaq liet een stijging van 1,52% zien. De Chinese CSI300 was één van de weinige dalers met een verlies van 0,18% in een zeer volatiele sessie. De Hang Seng Index uit Hong Kong steeg met 1,23%.

Opvallend is toch de stijging van de Hang Seng index. Deze index staat bekend om haar grote aanwezigheid in de technologiesector en wordt vaak als een tegenhanger van de NASDAQ beschouwd. Terwijl de NASDAQ meer dan 3% onderuitging, slaagde de Hang Seng erin om met meer dan 1% te stijgen.

TSMC, één van de belangrijkste chipbedrijven ter wereld, kondigde betere resultaten aan dan verwacht. De winst van het bedrijf steeg met meer dan 60%, terwijl de omzet een stijging van 40,6% liet zien. De chipfabrikant profiteerde van het aanhoudende AI-enthousiasme omdat het geavanceerde processors produceert voor bedrijven als Nvidia. TSMC ondervindt echter tegenwind van het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die brede handelstarieven heeft ingesteld op Taiwan en strengere exportcontroles op TSMC-klanten Nvidia en AMD. In een reactie op het handelsbeleid van president Trump kondigde TSMC vorige maand plannen aan om $100 miljard extra te investeren in de Verenigde Staten, bovenop de $65 miljard die het bedrijf heeft toegezegd voor drie Ame

Oplopende zorgen over exportrestricties & tegenvallende cijfers ASML

SuperUser Account 0 0

Na een relatief rustige handelsdag sloten de Amerikaanse markten gisteren in het rood. De S&P 500 verloor 0,2% en de Nasdaq eindigde slechts 0,05% lager, ondanks dat beide indices eerder op de dag nog ruim 1% hoger noteerden. Na het sluiten van de beurs keerde de onrust echter terug. Chipgigant Nvidia kreeg een forse klap: in de nabeurshandel daalde het aandeel met ruim 6% nadat bekend werd dat het bedrijf een voorziening van $ 5,5 miljard moet nemen wegens strengere exportrestricties voor zijn H20-GPU’s richting onder andere China.

Het nieuws komt op een moment dat de spanningen tussen de VS en China oplopen. De wederzijdse importtarieven en dreigende handelssancties houden de markten in hun greep. Volgens Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur van Allianz, is dit slechts het begin van een langere periode van onzekerheid: “Fundamenteel is er niets opgelost. De handelsoorlog blijft escaleren, en tegelijkertijd worstelt de Federal Reserve met haar rentebeleid.”

Ook de obligatiemarkt blijft onrustig. De 10-jaarsrente daalde licht tot 4,335%, maar dat is een schrale troost na een week waarin de yield met meer dan 50 basispunten steeg. De stijgende rente voedt zorgen over wie precies Amerikaanse staatsobligaties van de hand doet. Analisten wijzen naar Chinese en Japanse verkopers en hedgefondsen die mogelijk onder druk staan door margin calls en liquiditeitsproblemen. De CDS-spreads (Credit Default Swap) op Amerikaans staatspapier zijn opgelopen, wat duidt op een toegenomen risicoperceptie.

Vandaag kijken beleggers met spanning uit naar de Amerikaanse detailhandelscijfers over maart. Economen rekenen op een stijging van 1,2% (februari: +0,2%). Ook worden cijfers over de industriële productie verwacht, plus kwartaalcijfers van onder andere Travelers, Abbott Labs, ASML en Citizens Financial.

De futures duiden op een sombere beursopening: de Dow staat 0,8% lager, de S&P 500 -1,49%, en de Nasdaq zelfs -2,29%. De combinatie van geopolitieke spanningen, verzwakkende groeivooruitzichten en kwetsbaarheid in de technologiesector zet beleggers op scherp.

Lees meer

Beurzen in de lift ondanks aanhoudende tariefonzekerheid

SuperUser Account 0 0

Beursnieuws Verenigde Staten

De Amerikaanse markten sloten op maandag in het groen na een volatiele sessie. De Dow Jones en de S&P 500 sloten respectievelijk 0,78% en 0,79% terwijl de NASDAQ een winst van 0,64% boekte.

Beleggers waren opgelucht omdat president Trump smartphones en computers, maar ook onderdelen zoals halfgeleiders, vrijstelde van de wederzijdse tarieven. Deze opluchting was echter maar van korte duur. Trump en zijn minister van Handel, Howard Lutnick, verklaarden dat deze vrijstellingen niet permanent zijn waardoor er toch weer wat onzekerheid was over welke koers president Trump zal varen in zijn tarievenoorlog.

Autobouwers bewogen in het begin van de handelsdag mee met de markt, maar kenden na enkele uren handel plots een stevige opstoot. De aandelen konden deze winst vasthouden waardoor General Motors 3,46% en Ford zelfs meer dan 4% hoger sloten. Op dit moment gelden er nog tarieven van 25% op alle ingevoerde auto’s of onderdelen uit het buitenland. President Trump liet op maandag echter uitschijnen dat hij de autobouwers wat respijt ging geven. Volgens Trump hebben de autobouwers meer tijd nodig om hun productie naar de Verenigde Staten te verplaatsen. Deze mededeling was aangenaam voor de autosector. Terwijl de technologiesector hun tarieven geschrapt zagen, blijven deze van de autosector gelden terwijl de sector al een tijd door zwaar weer gaat.

Zakenbank Goldman Sachs kwam met resultaten over het eerste kwartaal. De winst van de bank steeg met 15% tot $4,74 miljard, terwijl de omzet met 6% steeg tot $15,06 miljard. Deze resultaten waren beter dan verwacht waarbij vooral de afdeling aandelenhandel sterk presteerde. De omzet van deze afdeling steeg met 27% tot $4,19 miljard. Ook David Solomon, CEO van Goldman Sachs, maakt zich net als zijn evenknieën bij JPMorgan en Morgan Stanley zorgen over de tarievenoorlog die president Trump gestart is. Vooral de afdeling investment banking heeft hieronder te lijden. Bedrijven zetten hun investerings- of overnameplannen immers op pauze door de onzekerheid die er heerst over het beleid.

Blik op Azië

De markten in Azië kenden in navolging van de Verenigde Staten een overwegend winstgevende handelssessie. De Japanse Nikkei 225 steeg met 0,95%, terwijl de breder samengestelde Topix 1,16% winst boekte. De Zuid-Koreaanse Kospi steeg met zo’n 1%. Enkel in China lieten de markten een verlies optekenen. De Hang Seng index uit Hong Kong ging 0,45% onderuit terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland 0,38% lager ging.

Zakenbank UBS ziet de toekomst voor de Chinese economie niet rooskleurig in te midden van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De bank verlaagde de groeivooruitzichten voor het land in 2025 van 4% naar 3,4%. De bank gaat ervan uit dat de tarieven tussen de twee economische grootmachten zullen blijven aanhouden, waardoor Peking zich genoodzaakt zal zien om extra stimuleringsmaatregelen te nemen. De bank verduidelijkt dat de prognoses voor een groot deel afhangen van hoe de handelsoorlog zich verder zal evolueren. UBS is de laatste bank die haar groeivoorspellingen voor de Chinese economie verlaagt, nadat ook Goldman Sachs en Citibank dit reeds gedaan hadden.

Europa

De markten in Europa kleurden stevig in het groen. Alle belangrijke beurzen lieten een winst van ruim 2% zien. De BEL20 en de Duitse DAX lieten de grootste winst zien met respectievelijk 2,62% en 2,85%. De Franse CAC40 en de FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk kenden een winst van 2,37% en 2,14%. De pan-Europese STOXX600 steeg met 2,69%.

Een opvallende stijger was het Deense bedrijf Novo Nordisk. Het aandeel van het bedrijf steeg met bijna 4%. Deze stijging werd niet veroorzaakt door goede resultaten van het bedrijf zelf maar w

RSS
123578910Laatste
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top