Close
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Dow Jones daalt 9 dagen op rij en S&P 500’s A/D ratio daalt al 11 dagen

Beursnieuws Amerika

De Amerikaanse index-futures stonden vanochtend vroeg licht hoger met beleggers die uitkijken naar de langverwachte rentebeslissing van de Federal Reserve later vandaag. Dinsdag zelf sloten de beurzen met verliezen. De Dow Jones daalde met 0,61% en sloot daarmee voor de negende dag op rij lager, de langste verliesreeks sinds 1978. De S&P 500 verloor 0,39% en de Nasdaq Composite eindigde 0,32% lager. Tien van de elf sectoren sloten de dag in het rood, waarbij industriële aandelen de grootste verliezers waren met een daling van 0,9%. Alleen de sector consumentengoederen wist een bescheiden winst van 0,28% te boeken. Tesla viel op met een winst van 3,6% en wederom een nieuwe all-time high.

Beleggers richten hun aandacht nu op het rentebesluit van de Fed. De markten rekenen op een renteverlaging van 25 basispunten, met een kans van 95%, zoals blijkt uit de CME FedWatch-tool. De focus ligt dan ook vooral op de economische projecties van de Fed en de persconferentie van voorzitter Jerome Powell. Analisten verwachten dat de Fed voorzichtiger zal zijn met het afgeven van signalen over toekomstige renteverlagingen, vooral omdat de inflatie hardnekkig blijft. Een meer voorzichtige toon kan leiden tot volatiliteit, vooral in de laatste handelsuren van de dag.

Op geopolitiek vlak kijken beleggers ook naar het Amerikaanse Congres, dat later deze week zal stemmen over wetgeving die de investeringen van Amerikaanse bedrijven in China verder beperkt. De nieuwe wet bouwt voort op eerder aangekondigde beperkingen op investeringen in Chinese technologie, zoals AI. Ook wordt er gekeken naar Chinese overnames van onroerend goed in de buurt van strategische Amerikaanse locaties.

Op bedrijfsniveau zijn vandaag de kwartaalcijfers van General Mills, Birkenstock en Jabil voorbeurs te verwachten, terwijl Micron Technology en Lennar na sluiting van de beurs hun resultaten publiceren.

Opvallend zwakke A/D ratio

Wat verder opvalt is dat de Amerikaanse en Europese beurzen behoorlijk uit de pas blijven lopen. Waar de S&P 500 en Nasdaq records blijven vestigen, liggen de Europese beurzen onder druk. Voornamelijk de stijgingen van Tesla en Alphabet lijken de Amerikaanse beurzen omhoog te helpen. Dat de stijging erg geconcentreerd is blijkt ook uit de de advance/decline ratio van de S&P 500 die al elf opeenvolgende sessies is gedaald, de langste reeks sinds ten minste 2001.

Wanneer de A/D-ratio daalt, betekent dit dat meer aandelen dalen dan stijgen. Dit kan wijzen op een verslechterend marktsentiment, zelfs als de hoofdindices (zoals de S&P 500) ogenschijnlijk stabiel blijven. Dit fenomeen kan optreden omdat een paar grote aandelen met een hoge marktkapitalisatie de index omhoog houden, terwijl de meerderheid van de aandelen in feite daalt.

Positieve ontwikkelingen in Azië

De Aziatische markten toonden woensdag een gemengd beeld. In Japan steeg de Nikkei 225 met 0,4%, terwijl de bredere Topix nagenoeg vlak bleef. Uit Japan kwamen positieve handelscijfers: de export steeg in november met 3,8% op jaarbasis, terwijl de import met 3,8% daalde. Dit resulteerde in een groter dan verwacht handelstekort van 117,6 miljard yen (765,2 miljoen dollar). Beleggers kijken ook uit naar de rentevergadering van de Bank of Japan later deze week.

In Zuid-Korea steeg de Kospi met 1%, terwijl de small-cap Kosdaq 0,3% verloor. De Hang Seng Index in Hongkong boekte een winst van 0,6%, en de Chinese CSI 300 steeg met 0,5%. De People’s Bank of China zal vrijdag de Loan Prime Rate (LPR) bekendmaken, die van invloed is op de rente voor bedrijfs- en woninghypotheken.

Op bedrijfsniveau was er opvallend nieuws over Nissan en Honda. De aandelen van Nissan stegen met 23,7% nadat geruchten de ronde deden over een fusie met Honda. Beide bedrijven zouden plannen hebben om samen te opereren onder een holdingstructuur, waarbij ook Mitsubishi Motors betrokken zou worden. De aandelen van Mitsubishi Motors stegen met 19%, terwijl die van Honda met 1,2% daalden. De mogelijke fusie zou hen beter in staat stellen te concurreren met grotere spelers in de markt voor elektrische voertuigen.

Europese beurs opent lager

Europese markten stevenen af op een vlakke opening. Beleggers houden ook rekening met het Britse inflatiecijfer, dat later vandaag wordt gepubliceerd. Dit cijfer zal van belang zijn voor de vergadering van de Bank of England (BoE) op donderdag. Hoewel de markt weinig kans ziet op een renteverlaging, blijven beleggers alert op eventuele verrassingen van de centrale bank.

Beleggers bevinden zich in een cruciale week met rentebesluiten van de Fed, de Bank of Japan en de Bank of England. De toon van Powell kan bepalend zijn voor de markten, vooral nu de Amerikaanse inflatie hardnekkig blijft.

Beursagenda

Woensdag 18 decemberEUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie Powell
11:00
14:30
20:00
20:30
Donderdag 19 decemberDE – GfK consumentenklimaat
VS – BBP
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading index VS
08:00
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00
Vrijdag 20 decemberJPY – Nationale kern CPI
VS – Duurzame goederenbestellingen
VS – Kern PCE prijsindex
VS – PCU-prijsindex
VS – Persoonlijke uitgaven
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
00:30
14:30
14:30
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte Bronnen:

https://www.cnbc.com/2024/12/17/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2024/12/17/us-treasurys-investors-look-to-economic-data-fed-rate-decision.html

https://www.cnbc.com/2024/12/18/european-markets-live-updates-fed-decision-ahead-data-and-stocks.html

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Copyright 2024 by Beursbubbels
Back To Top