Fed zorgt voor sell-off
Op woensdag was het uitkijken naar de laatste vergadering van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. De centrale bank verlaagde de rente zoals verwacht met 0,25%. Beleggers schrokken echter van de opmerkingen die Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, op de aansluitende persconferentie maakte. Powell voorziet voor 2025 slechts twee renteverlagingen. Tijdens de vergadering in november werd er echter uitgegaan van vier renteverlagingen.
Aan het einde van de persconferentie vroeg een journalist of Powell een renteverhoging in het komende jaar kon uitsluiten. Beleggers verwachtten dat hij hier stellig “nee” op zou antwoorden, maar dit was toch niet het geval. Powell verklaarde dat hij in deze wereld niets uitsluit, ook een renteverhoging niet. Hij voegde hier wel snel aan toe dat dit op dit moment een zeer onwaarschijnlijk scenario zou zijn. De inflatie noteert immers slechts een beetje boven de doelstelling van 2% van de centrale bank en ook de arbeidsmarkt is nog steeds solide. Toch zorgden deze opmerkingen voor een sell-off op de Amerikaanse aandelenmarkten.
De Dow Jones dook meer dan 1 100 punten lager en sloot met een verlies van 2,58%. Hierdoor sloot de index voor de tiende dag op rij in het rood. Dit markeerde de langste verliesreeks van de Dow Jones sinds 1974, toen de markt 11 dagen na elkaar onderuitging. Daarnaast was het slechts de tweede keer dit jaar dat de Dow Jones meer dan 1 000 punten daalde in een handelssessie.
Ook de andere Amerikaanse indexen sloten in het rood. De bredere S&P 500 kende een daling van 2,95%. De Nasdaq kende met 3,56% de zwaarste daling. De Nasdaq bestaat voornamelijk uit technologiebedrijven die gewaardeerd worden aan de toekomstige winsten die deze bedrijven halen. Indien de rente voor langere tijd op een hoger niveau blijft staan, worden deze toekomstige winsten minder waard.
Na beurstijd komt sportgigant Nike met cijfers over het tweede kwartaal van het boekjaar. Analisten verwachten opnieuw een krimp van de omzet. Beleggers kijken echter vooral uit naar wat de nieuwe CEO en Nike-veteraan Elliot Hill zal doen om het tij te keren.
Blik op Azië
In navolging van de Verenigde Staten, kenden ook de Aziatische markten een rode handelsdag, al zijn de verliezen wel minder groot.
De Japanse Nikkei sloot met een verlies van 0,63%. De Topix daalde met 0,49%. In Zuid-Korea verloren zowel de Kospi als de Kosdaq 1,65%. De Zuid-Koreaanse won schommelde rond zijn zwakste niveau sinds maart 2009 en werd het laatst verhandeld op 1 450,46 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,88%, terwijl de CSI 300-index op het Chinese vasteland 0,62% verloor.
Ook de Japanse centrale bank kwam met haar laatste rentebesluit van het jaar. De Bank of Japan besloot de rente ongewijzigd te laten. De economische situatie is nog te onzeker om het stimulusbeleid, dat jaren in stand gehouden werd, snel af te bouwen. In de zomer verraste de Bank of Japan de financiële markten nog door met twee renteverhogingen in 4 maanden tijd een einde te maken aan het nulrente-beleid.
Europa
De beurzen in Europa kenden een vlak beeld. De markten waren reeds gesloten toen Jerome Powell zijn opmerkingen maakte. De Duitse DAX kende een bescheiden verlies van 0,019%. De BEL20 en de Franse CAC40 stegen beide met 0,26%. De AEX liet met 0,34% de “grootste” winst zien. De FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk sloot met een winst van 0,048% nagenoeg vlak.
De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is gestegen tot 2,6% zoals analisten hadden voorspeld. Er wordt algemeen verwacht dat de Bank of England de rente stabiel zal houden tijdens haar laatste monetaire beleidsvergadering van dit jaar op donderdag.
Beleggers die hoopten op een kerstrally, kunnen deze hoop het beste opnieuw wegstoppen. In navolging van de Verenigde Staten zullen de Europese markten ook stevig in het rood openen. De FTSE index zal naar verwachting 84 punten lager openen. Ook de DAX en de CAC40 staan op een verlies. De brede Eurostoxx index noteert op het moment van schrijven aan een verlies van zo’n 1,5%.
Er wordt hiernaast uitgekeken naar de Europese cijfers over de registratie van nieuwe personenauto’s, Duitse Gfk-cijfers over het consumentenvertrouwen en Spaanse handelscijfers. Hiernaast komen de Bank of England en de Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, met mededelingen over het monetaire beleid.
Beursagenda
Donderdag 19 december | DE – GfK consumentenklimaat VS – BBP VS – Jobless claims VS – Philadelphia Fed Productie-index VS – Bestaande huizenverkopen VS – Leading index VS | 08:00 14:30 14:30 14:30 16:00 16:00 |
Vrijdag 20 december | JPY – Nationale kern CPI VS – Duurzame goederenbestellingen VS – Kern PCE prijsindex VS – PCU-prijsindex VS – Persoonlijke uitgaven VS – Michigan inflatieverwachtingen VS – Michigan consumentenvertrouwen | 00:30 14:30 14:30 14:30 14:30 16:00 16:00 |
Bronnen:
https://www.cnbc.com/2024/12/19/asia-markets.html
https://www.cnbc.com/2024/12/19/european-markets-live-updates-stocks-news-boe-decision.html
https://www.cnbc.com/2024/12/18/european-markets-live-updates-fed-decision-ahead-data-and-stocks.html
https://www.tijd.be/markten-live/live-blog/kerstboodschap-fed-kleurt-beurzen-rood/10579596.html
https://edition.cnn.com/business/live-news/federal-reserve-interest-rate-12-18-24/index.html
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.