Close
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Tariefversoepeling op techproducten biedt markten adempauze

De Amerikaanse markten sloten vrijdag flink hoger na een van de meest turbulente weken in jaren. De kern van de onrust lag bij de importheffingen die Donald Trump vorige week invoerde. Het Witte Huis introduceerde begin vorige week zogeheten “reciprocal tariffs” van 145% op Chinese importen, waarna China als vergelding zijn invoertarieven verhoogde tot 125%. Na stevige koersdalingen op de beurs koos Trump woensdag echter voor een 90-daagse pauze voor een deel van de tarieven (met uitzondering van China), waardoor markten sterk opveerden.

Ondanks de oplopende spanningen rond het Amerikaanse handelsbeleid sloten de Amerikaanse aandelenmarkten de week positief af. De S&P 500 steeg met 5,70%, de beste prestatie sinds 3 november 2023 en tevens de eerste positieve week in drie weken tijd. De Dow Jones Industrial Average won 4,95%, eveneens de sterkste stijging sinds november vorig jaar. De Nasdaq Composite presteerde het sterkst met een winst van 7,29%, de beste week sinds november 2022. Deze opleving werd mede gedreven door optimisme over een mogelijke draai in het handelsbeleid, sterke kwartaalresultaten van banken en speculaties over ingrijpen van de Federal Reserve.

Apple verloor zo’n $ 640 miljard aan beurswaarde in drie dagen, omdat het bedrijf zijn smartphone grotendeels in China laat produceren. De techsector kan vandaag mogelijk profiteren van de tijdelijke vrijstelling van smartphones, computers en halfgeleiders, die afgelopen weekend bekend werd gemaakt. Volgens Trump blijven er wel tarieven gehandhaafd, alleen tegen minder hoge percentages. Het Witte Huis zei zaterdag dat de uitzonderingen werden gemaakt omdat Trump ervoor wil zorgen dat bedrijven tijd hebben om hun productie naar de VS te verplaatsen.

Onrust was wel goed terug te zien op de obligatiemarkten: de 10-jaars Treasury yield steeg maar liefst 50 basispunten afgelopen week en noteerde vrijdag op 4,486%. De 2-jaarsrente volgde met een stijging naar 3,97%. Deze bewegingen wijzen op een abrupte herwaardering van het risico op de Amerikaanse schuldmarkt, mede ingegeven door geopolitieke spanningen en veranderend beleid vanuit China en Japan, die vermoedelijk Amerikaanse Treasuries van de hand deden.

Vooruitkijkend is de aandacht deze week gericht op de start van het cijferseizoen. Onder meer Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, Netflix en United Airlines rapporteren kwartaalresultaten. Beleggers zoeken houvast in winstgroei, terwijl de markten blijven navigeren tussen rentezorgen en handelsperikelen.

Azië: Tech herstelt

In Azië boden de Amerikaanse tariefpauzes enige verlichting. De Hang Seng steeg vanochtend met 2,31%, gedreven door techreuzen als SenseTime (+5,6%) en Lenovo (+5,5%). Ook de Hang Seng Tech Index noteerde +2,52%. Het uitstellen van tarieven op smartphones, chips en consumentenelektronica gaf ook Japan (+1,92%) en Zuid-Korea (+0,98%) een boost, waar leveranciers van Apple zoals LG Innotek (+7,26%) sterk presteerden. Taiwan’s Hon Hai (Foxconn) won 4,46%.

Toch blijft onzekerheid groot: Trump benadrukte dit weekend dat de vrijstellingen slechts tijdelijk zijn. De producten vallen nog steeds onder de 20% “Fentanyl Tariffs” en zijn verplaatst naar een andere “tarief-schijf”. Bovendien bereiden meerdere Aziatische landen zich voor op onderhandelingen met de VS deze week, waarbij met name Japan en Vietnam cruciale posities innemen in de Amerikaanse strategie tegen China.

Chinese exportcijfers gaven vanochtend een gemengd beeld: de uitvoer steeg in maart met 12,4% op jaarbasis (veel beter dan verwacht), maar de import daalde met 4,3%. Dit suggereert dat Chinese bedrijven mogelijk anticiperen op strengere Amerikaanse invoerrechten door voor te laden, terwijl de binnenlandse vraag kwetsbaar blijft.

Europa opent hoger

De Europese beurzen sloten vrijdag overwegend lager na een grillige sessie. De zorgen over een escalerende handelsoorlog drukten op industriële en technologie-aandelen, terwijl defensieve sectoren als nutsbedrijven in trek waren. Toch bleek de Britse economie veerkrachtiger dan verwacht, met sterkere BBP-groei in februari. De euro steeg naar het hoogste niveau sinds begin 2022 ($ 1,134), wat de exportpositie van Europese bedrijven verder onder druk kan zetten.

Vooruitkijkend zal de Europese focus liggen op zowel inflatie- als groeidata later deze week. Daarnaast zullen beleggers scherp letten op de voortgang van de Amerikaans-Aziatische handelsbesprekingen en de reactie van China op de tijdelijke tariefpauzes. Ook gaat het cijferseizoen van start met resultaten van onder meer ASML, Heineken en Fastned.

Beursagenda

Maandag 14 aprilJPY – Industriële Productie
VS – Fed-lid Waller spreekt
06:30
19:00
Dinsdag 15 aprilDE – ZEW Economisch sentiment
EUR – Industriële Productie
EUR – ZEW Economisch sentiment
VS – NY Empire State Productie-index
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
11:00
11:00
11:00
14:30
18:00
Woensdag 16 aprilEUR – Inflatie (CPI)
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële Productie
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed-lid Powell spreekt
11:00
14:30
15:15
16:30
19:15
Donderdag 17 aprilEUR – ECB rentebesluit
VS – Bouwstarters
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
EUR – Persconferentie
14:15
14:30
14:30
14:30
14:45
Vrijdag 18 aprilGoede VrijdagGesloten

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/11/us-treasury-yields-investors-weigh-state-of-the-us-economy-.html

https://www.cnbc.com/2025/04/13/stock-market-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/04/12/trump-exempts-phones-computers-chips-tariffs-apple-dell.html

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top