Beursnieuws Verenigde Staten
De Amerikaanse markten sloten op maandag in het groen na een volatiele sessie. De Dow Jones en de S&P 500 sloten respectievelijk 0,78% en 0,79% terwijl de NASDAQ een winst van 0,64% boekte.
Beleggers waren opgelucht omdat president Trump smartphones en computers, maar ook onderdelen zoals halfgeleiders, vrijstelde van de wederzijdse tarieven. Deze opluchting was echter maar van korte duur. Trump en zijn minister van Handel, Howard Lutnick, verklaarden dat deze vrijstellingen niet permanent zijn waardoor er toch weer wat onzekerheid was over welke koers president Trump zal varen in zijn tarievenoorlog.
Autobouwers bewogen in het begin van de handelsdag mee met de markt, maar kenden na enkele uren handel plots een stevige opstoot. De aandelen konden deze winst vasthouden waardoor General Motors 3,46% en Ford zelfs meer dan 4% hoger sloten. Op dit moment gelden er nog tarieven van 25% op alle ingevoerde auto’s of onderdelen uit het buitenland. President Trump liet op maandag echter uitschijnen dat hij de autobouwers wat respijt ging geven. Volgens Trump hebben de autobouwers meer tijd nodig om hun productie naar de Verenigde Staten te verplaatsen. Deze mededeling was aangenaam voor de autosector. Terwijl de technologiesector hun tarieven geschrapt zagen, blijven deze van de autosector gelden terwijl de sector al een tijd door zwaar weer gaat.
Zakenbank Goldman Sachs kwam met resultaten over het eerste kwartaal. De winst van de bank steeg met 15% tot $4,74 miljard, terwijl de omzet met 6% steeg tot $15,06 miljard. Deze resultaten waren beter dan verwacht waarbij vooral de afdeling aandelenhandel sterk presteerde. De omzet van deze afdeling steeg met 27% tot $4,19 miljard. Ook David Solomon, CEO van Goldman Sachs, maakt zich net als zijn evenknieën bij JPMorgan en Morgan Stanley zorgen over de tarievenoorlog die president Trump gestart is. Vooral de afdeling investment banking heeft hieronder te lijden. Bedrijven zetten hun investerings- of overnameplannen immers op pauze door de onzekerheid die er heerst over het beleid.
Blik op Azië
De markten in Azië kenden in navolging van de Verenigde Staten een overwegend winstgevende handelssessie. De Japanse Nikkei 225 steeg met 0,95%, terwijl de breder samengestelde Topix 1,16% winst boekte. De Zuid-Koreaanse Kospi steeg met zo’n 1%. Enkel in China lieten de markten een verlies optekenen. De Hang Seng index uit Hong Kong ging 0,45% onderuit terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland 0,38% lager ging.
Zakenbank UBS ziet de toekomst voor de Chinese economie niet rooskleurig in te midden van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. De bank verlaagde de groeivooruitzichten voor het land in 2025 van 4% naar 3,4%. De bank gaat ervan uit dat de tarieven tussen de twee economische grootmachten zullen blijven aanhouden, waardoor Peking zich genoodzaakt zal zien om extra stimuleringsmaatregelen te nemen. De bank verduidelijkt dat de prognoses voor een groot deel afhangen van hoe de handelsoorlog zich verder zal evolueren. UBS is de laatste bank die haar groeivoorspellingen voor de Chinese economie verlaagt, nadat ook Goldman Sachs en Citibank dit reeds gedaan hadden.
Europa
De markten in Europa kleurden stevig in het groen. Alle belangrijke beurzen lieten een winst van ruim 2% zien. De BEL20 en de Duitse DAX lieten de grootste winst zien met respectievelijk 2,62% en 2,85%. De Franse CAC40 en de FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk kenden een winst van 2,37% en 2,14%. De pan-Europese STOXX600 steeg met 2,69%.
Een opvallende stijger was het Deense bedrijf Novo Nordisk. Het aandeel van het bedrijf steeg met bijna 4%. Deze stijging werd niet veroorzaakt door goede resultaten van het bedrijf zelf maar w