Terugblik LYNX Beleggersdebat 2025: inspirerende discussies en waardevolle inzichten
Op 15 januari 2025 vond de 14e editie van het LYNX Beleggersdebat plaats in het iconische Bimhuis in Amsterdam. Het evenement trok naast een enthousiast publiek in de zaal ook veel online kijkers.
Onder leiding van presentator Gerben van Driel werden in deel 1 van de avond vier stellingen besproken door een panel van gerenommeerde economen, waaronder Jacob Schoenmaker, Aggie van Huisseling, Justin Blekemolen en Martin Visser.
Tijdens de tweede helft van het LYNX Beleggersdebat 2025 draaide alles om concrete beleggingsideeën. Vier nieuwe experts, elk met een schat aan ervaring, deelden hun best uitgewerkte tips voor Europese en Amerikaanse aandelen. Deze ronde bood niet alleen inspiratie voor beleggers, maar leidde ook tot boeiende discussies en debatten, waaronder ook in de twee één-op-één battles.
Deel 1: de thema’s van morgen
Het thema van dit jaar, “De kansen van morgen”, reflecteerde op de volatiliteit en dynamiek die 2025 naar verwachting zal brengen. Onderwerpen zoals de impact van kunstmatige intelligentie (AI), geopolitieke verschuivingen, rentebeleid van centrale banken en de rol van Bitcoin kwamen uitvoerig aan bod.
Eerste debatronde: Geopolitieke verschuivingen en handelstarieven
De avond begon met de vraag of de aangekondigde handelstarieven van Donald Trump, in combinatie met een wereldwijde verschuiving richting reshoring het begin markeren van een multipolaire wereld. 75% van de online kijkers was het eens met de stelling, terwijl het panel een genuanceerdere blik had. Justin Blekemolen en Martin Visser waren het eens met de stelling, terwijl Aggie van Huisseling en Jacob Schoenmaker het oneens waren met deze stelling.
Jacob Schoenmaker benadrukte dat hoewel Trump’s beleid voor de nodige ruis zorgt, het vooral strategische bluf lijkt te zijn: “Trump heeft in 2016 vergelijkbare handelstarieven aangekondigd, die uiteindelijk niet in volle omvang werden doorgevoerd. Dit lijkt opnieuw een onderhandelingsstrategie te zijn.”.
De economen waren het wel eens over het feit dat de multipolaire opkomst al langer in opkomst was. Aggie van Huisseling denkt dat reshoring een resultaat is van de ontwikkelingen die we hebben gezien in de afgelopen jaren. Ze wees ook op de risico’s voor Europa in verband met de aangekondigde importtarieven door Trump: “Europa moet strategisch inspelen op deze veranderingen, vooral gezien de afhankelijkheid van vrijhandel.”
De discussie ging verder over de gevolgen voor bedrijven en beleggers. Martin Visser merkte op dat bedrijven mogelijk hun productielocaties verplaatsen om handelstarieven te omzeilen: “Nederlandse en Europese bedrijven zouden kunnen profiteren door in de VS te produceren voor de Amerikaanse markt.” Dit biedt volgens hem kansen, maar legt ook de traagheid van Europese beleidsvorming bloot. Blekemolen wees nog op exportrestricties op chips en de machines van ASML. Volgens Justin is daarmee een wedloop naar geavanceerde chipindustrie gaande, om zowel economische als militaire macht te waarborgen.
Tweede debatronde: Rentebeleid en inflatie
De tweede ronde spitste zich toe op het rentebeleid van centrale banken in 2025 en de impact van uiteenlopende groei- en inflatieverwachtingen in de VS en Europa. Het publiek was het voor 62% eens met de stelling dat het rentebeleid sterk uiteen zal lopen. De Federal Reserve (Fed) wordt geconfronteerd met een sterker groeiende economie en mogelijk aanhoudende inflatiedruk, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting verdere renteverlagingen zal doorvoeren om de fragiele eurozone-economie te stimuleren.
Jacob Schoenmaker verwacht dat de ECB de rente volgend jaar veelvuldig zal verlagen, rekening houdend met de zwakke Zuid-Europese landen. Blekemolen kon zich hierin vinden en wees op het feit dat de ECB zijn inflatie-doelstelling al heeft bereikt en dat de Duitse economie voor twee jaar op rij is gekrompen.
Het uiteenlopende rentebeleid is volgens Jacob ook een teken van structurele zwakte in de eurozone. Het lage groeipotentieel en de afhankelijkheid van lage rentes blijven een reden tot zorg. Martin Visser deelde deze visie en verwacht bovendien dat het beleid van Trump een opdrijvend effect op de Amerikaanse inflatie zal hebben, wat de voornaamste reden zou kunnen zijn voor een uiteenlopend rentebeleid.
Volgens Aggie van Huisseling komt de Eurozone echter langzaam uit het dal, gedreven door de consument. Ook zullen verdere renteverlagingen door de ECB de economie volgens haar een push kunnen geven.
Justin Blekemolen benadrukte de strategische voordelen voor beleggers: “De sterkere dollar kan Europese bedrijven met veel omzet in de VS een duwtje in de rug geven. Dit is een kans voor beleggers om Europese aandelen opnieuw te evalueren.”
Derde debatronde: De impact van kunstmatige intelligentie (AI)
AI, het buzzword van de afgelopen jaren, was een belangrijk onderwerp in de derde ronde. De stelling dat de voordelen van AI in 2025 beperkt blijven tot een handvol bedrijven en sectoren, leidde tot een levendige discussie. Hoewel sommige panelleden, zoals Aggie van Huisseling, sceptisch waren over de macro-economische impact op korte termijn, wees Jacob Schoenmaker op de brede adoptie en het potentieel van AI: “De technologie dringt door in elke sector, van gezondheidszorg tot energie. Dit is meer dan een hype; het is een fundamentele verschuiving.”
Toch denkt dat Aggie dat het voor veel bedrijven lastig blijft om snel te kunnen implementeren. Op lange termijn zal AI wel een behoorlijke impact hebben op de economie, maar in hoeverre het de arbeidsmarkt gaat veranderen blijft lastig te voorspellen. Zij ziet de productiviteitsgroei van AI nog niet terug in de statistieken. Toch zegt Martin Visser dat hij in zijn eigen omgeving een enorm tempo ziet rondom de ontwikkelingen van AI.
Justin Blekemolen voegde hieraan toe dat bedrijven nu al aanzienlijk investeren in AI, wat kansen biedt voor beleggers: “AI wordt steeds meer verweven met clouddiensten en operationele processen. De impact gaat verder dan alleen de ‘Magnificent Seven’.”. Hij benadrukte het potentieel van mid- en small-cap aandelen in sectoren die AI omarmen.
Vierde debatronde: De rol van Bitcoin
In de vierde ronde stond Bitcoin centraal. De stelling dat Bitcoin in 2025 vanwege de volatiliteit nog altijd niet in een multi-asset portfolio thuishoort, riep uiteenlopende reacties op.
Jacob Schoenmaker was optimistisch: “Bitcoin heeft een uniek voordeel door zijn schaarste en de groeiende acceptatie door institutionele beleggers. Aggie van Huisseling betwijfelt of er wel echt institutionele adoptie is, aangezien grote pensioenfondsen en verzekeraars dit nog niet hebben geadopteerd. Dat staat los van ETF-aanbieders die volgens Blekemolen alleen geld willen verdienen met deze producten.
Volgens Martin Visser is Bitcoin geen normale belegging en hij vergeleek de cryptomunt met fruitautomaten en casino’s in Las Vegas.
Deel 2: de beleggingsideeën
In het tweede deel van dit artikel gaan we in op de praktische beleggingsideeën en tips die tijdens het debat werden gedeeld. Welke Europese en Amerikaanse aandelen werden uitgelicht, en hoe kunnen beleggers anticiperen op de besproken trends?
Europese beleggingsideeën
Sif Group – Albert Jellema
Albert Jellema trapte de Europese ronde af met zijn pitch voor Sif Group, een toonaangevende producent van funderingen voor offshore windmolens. Volgens Albert is de vraag naar offshore windfunderingen enorm, met een verwachte verviervoudiging van de markt in de komende vier jaar. Sif heeft fors geïnvesteerd in een nieuwe fabriek en verwacht een verdrievoudiging van de winst in 2026. Hoewel hij enkele risico’s benoemde, zoals de afhankelijkheid van staal en mogelijke Chinese inmenging, stelde hij dat deze risico’s ruimschoots ingeprijsd zijn. “Sif biedt een unieke kans voor beleggers die willen profiteren van de duurzame energietransitie.”
HAL Holding – Gert Bakelants
Gert Bakelants presenteerde HAL Holding als een solide keuze. Deze investeringsmaatschappij heeft een breed portfolio, waaronder Boskalis en SBM Offshore. Gert benadrukte de lage waardering van de holding en de historische korting van 30% op de intrinsieke waarde. Hoewel de Discount niet zomaar zal verdwijnen, biedt HAL volgens Gert stabiliteit en groeipotentieel. “Het is een investering voor de lange termijn met beperkte risico’s.” Andere experts konden zich hierin vinden, maar Albert wees ook op meerder miskopen van HAL.
Fugro – Hildo Laman
Hildo Laman bracht Fugro onder de aandacht, een geodata-specialist die bodemonderzoek doet, met name onder water. Het bedrijf heeft een succesvolle transitie doorgemaakt van een focus op olie en gas naar duurzame energie, met name offshore wind. Ondanks de uitdagingen binnen de sector, zoals sentiment rond windenergie, prees Hildo de lage waardering van Fugro en het groeiende orderboek. Een lagere olieprijs, geopolitieke spanningen en tegenvallende markt voor offshore windmolenparken werden als risico’s genoemd.
Sofina – Pascal Paepen
Pascal Paepen sloot de Europese ronde af met Sofina, een Belgische investeringsmaatschappij. Sofina investeert wereldwijd in private equity en groeimarkten, met participaties in bedrijven zoals Bytedance (Tiktok) en BioBest. Hoewel de koers de afgelopen jaren heeft geleden, biedt de huidige korting op de intrinsieke waarde volgens Pascal een unieke instapkans. “Dit is een aandeel voor beleggers die toegang willen tot exclusieve investeringsmogelijkheden.” Uiteraard is er geen zekerheid dat de korting van deze holding tot uiting komt in een stijgende beurskoers.
Amerikaanse beleggingsideeën
Alphabet (Google) – Albert Jellema
Albert Jellema opende de Amerikaanse ronde met Alphabet. Hij prees het bedrijf als een dominante speler in advertenties, cloud en innovatieve technologieën zoals AI en quantum computing. “Alphabet biedt niet alleen stabiliteit, maar ook groeipotentieel,” stelde Albert. Ondanks concurrentie in de AI-markt blijft Alphabet aantrekkelijk gewaardeerd met een koers-winstverhouding van 20. Toenemende regelgeving, boetes vanwege machtsmisbruik en hogere investeringen werden als belangrijkste risico’s bestempeld.
Viatris – Gert Bakelants
Gert Bakelants introduceerde Viatris, een farmaceutisch bedrijf dat ontstaan is uit een fusie tussen Mylan en Upjohn. Gert wees op de sterke kasstromen, de focus op schuldafbouw en de groeiende omzet. Hoewel hij toegaf dat het aandeel onbekend is, zag hij hierin juist een kans voor beleggers. “De lage waardering en cashflow maken Viatris tot een underdog met potentieel.” Ook benoemde hij het dividendrendement van 4,1% en de inkoop van eigen aandelen als positief punt. Andere experts werden onvoldoende overtuigd en wezen onder meer op enorme schommelingen in de winst van het bedrijf.
Uber – Hildo Laman
Hildo Laman verdedigde Uber, dat volgens hem een indrukwekkende draai heeft gemaakt van verlieslatend naar winstgevend. Met sterke posities in zowel taxi- als bezorgdiensten groeit het bedrijf gestaag. De lage PEG-ratio benadrukt volgens Hildo dat Uber nog steeds ondergewaardeerd is ten opzichte van de groei. “Uber heeft zichzelf bewezen als een duurzaam winstgevend groeibedrijf.” Toenemende regulering en rechtszaken werden als belangrijkste risico genoemd voor het bedrijf.
Eli Lilly – Pascal Paepen
Pascal Paepen sloot af met Eli Lilly, een farmaceutisch bedrijf dat bekend staat om zijn behandelingen tegen diabetes en obesitas. Hoewel het aandeel hoog gewaardeerd is, benadrukte Pascal het groeipotentieel, vooral door de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en een geplande pil voor gewichtsverlies. “Gezien de toenemende prevalentie van welvaartsziekten blijft Eli Lilly een aantrekkelijke keuze voor de lange termijn.” Andere experts wezen op de nieuwe Trump-regering die niet fan zijn van medicijnen van Eli Lilly en diverse omzetwaarschuwingen.
Conclusie: inspiratie voor 2025
Het LYNX Beleggersdebat 2025 bood een breed scala aan inzichten, van macro-economische trends tot concrete aandelenideeën. Of het nu gaat om Europese small- en midcaps of Amerikaanse technologiereuzen, de experts benadrukten het belang van een strategische aanpak en een goed begrip van risico’s. Voor beleggers belooft 2025 een jaar vol kansen en uitdagingen te worden.
Zelf beleggen via LYNX?
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in de aandelen die zijn besproken in het LYNX Beleggersdebat. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.