Close
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Trump’s tariefbom kleurt de straten van Wall Street bloedrood

Beursnieuws Amerika

Beleggers wereldwijd werden donderdag opgeschrikt door de stevigste koersval in jaren. De Amerikaanse aandelenmarkten beleefden hun slechtste dag sinds 2020, na de aankondiging van een nieuw en veelomvattend importtarievenplan door president Donald Trump. De Dow Jones verloor meer dan 1.600 punten, ofwel ruim 4%, terwijl de S&P 500 met 4,8% daalde en de Nasdaq zelfs bijna 6% verloor.

Met name technologie-aandelen lagen zwaar onder vuur. De ‘Magnificent Seven‘ – de zeven megacaps die het beursherstel van de afgelopen jaren aanvoerden – verloren samen meer dan $1.000 miljard aan marktwaarde. De Nasdaq is deze week al met 4,5% gedaald en lijkt af te stevenen op zijn slechtste week sinds september vorig jaar. Ook de S&P 500 (-3,3%) en de Dow (-2,5%) staan tot dusver op een fors weekverlies.

De nieuwe handelstarieven, die grotendeels vanaf 5 april in werking treden, leggen een basistarief van 10% op alle ingevoerde goederen. Opvallend zijn de uitzonderlijk hoge tarieven voor specifieke landen: 34% voor China, 20% voor de EU, 46% voor Vietnam en 32% voor Taiwan. Volgens analisten dreigen de tarieven de wereldeconomie fors te schaden en zouden ze de groei in de VS dit jaar kunnen drukken tot onder de 1%. UBS verwacht zelfs dat de Fed hierdoor 75 tot 100 basispunten aan renteverlagingen zal doorvoeren in de rest van 2025.

Grafiek Nasdaq Composite uit TWS Handelsplatform

De marktreactie is duidelijk: risico wordt vermeden en veilige havens worden opgezocht. Obligaties waren in trek, waardoor dus de Amerikaanse rentes sterk daalden. Zo zakte de 10-jaars Treasury onder de 4%, het laagste niveau sinds oktober. De 2-jaarsrente daalde zelfs met 26 basispunten naar 3,64%.

Ook goud werd gezien als veilige haven. Hoewel het edelmetaal donderdag tijdelijk daalde met 0,85% naar $3.106 per ounce, was dit vooral te wijten aan winstnemingen en mogelijke margin calls elders. Eerder op de dag werd nog een all-time high bereikt op $3174. Zilver (-5,9%), platina (-3,2%) en palladium (-4,2%) bleven echter fors achter, mede door hun industriële toepassingen.

In deze chaos presteerden defensieve sectoren opvallend goed. Consumentengoederen en nutsbedrijven boekten winst: respectievelijk +2,4% en +1,2% op weekbasis. Bedrijven als Lamb Weston (+10%), Dollar General (+9,7%) en Exelon (+5,6%) wisten stand te houden dankzij sterke cijfers en dividendrendementen van boven de 2 à 3%.

Grafiek Goud uit TWS Handelsplatform

Olie keldert bijna 6%

Vanuit de grondstoffenhoek was er ook nieuws: acht OPEC+ leden, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, besloten verrassend om hun olieproductie met ruim 400.000 vaten per dag te verhogen, driemaal zoveel als verwacht. Dit drukte de olieprijs: Brent daalde met bijna 6% tot $70,50 per vat, en WTI verloor 6,4% tot $67,11. OPEC gaf aan dat toekomstige verhogingen onderhevig blijven aan marktomstandigheden. Mogelijk speelde ook de toegenomen kans op een economische recessie een rol bij de neerwaartse druk op de olieprijzen.

Azië: Japan in het rood

Ook in Azië sloeg de paniek toe. De Nikkei 225 daalde met 4,2% en de bredere Topix met meer dan 5%. In Australië verloor de S&P/ASX 200 index 2,45%. Zuid-Korea kende naast economische ook politieke onrust: het Constitutioneel Hof bevestigde de afzetting van president Yoon Suk Yeol. De Kospi verloor 1,78%, terwijl de Kosdaq 0,87% lager sloot. In China en Hongkong bleven de beurzen gesloten wegens het Qingmingfestival.

Europa: forse verliezen en politiek getouwtrek

De Europese beurzen volgden donderdagavond het negatieve Amerikaanse voorbeeld. De brede Stoxx 600 sloot 2,7% lager, terwijl de Duitse DAX 3% verloor, de Franse CAC 40 3,3% en de Britse FTSE 100 1,6%. Sectoren die het zwaarst geraakt werden, waren de auto-industrie (-3,9%), technologie (-4,5%) en banken (-5,6%). Defensieve nutsbedrijven wisten 3% te stijgen.

Retailers met wereldwijde toeleveringsketens hadden het moeilijk: Adidas verloor 11%, terwijl scheepvaartgigant Maersk, gezien als barometer voor wereldhandel, 9,5% daalde.

De reactie vanuit Brussel liet niet op zich wachten. Ursula von der Leyen liet weten dat de Europese Unie zich voorbereidt op tegenmaatregelen als onderhandelingen met de VS mislukken. In Frankrijk riep president Macron bedrijven op om investeringen in de VS te bevriezen. Ook China dreigt met “resolute tegenmaatregelen” en eist dat Washington zijn tariefbeleid intrekt.

Vooruitblik vrijdag: banenrapport VS

Vandaag kijken beleggers reikhalzend uit naar het Amerikaanse banenrapport over maart. De verwachting ligt op een banengroei van 140.000 en een werkloosheidsgraad van 4,1%. De uitkomst zal belangrijk zijn voor het rentebeleid van de Fed en kan het sentiment richting het weekend sterk beïnvloeden.

Toch blijft het centrale thema vandaag de oplopende handelsspanningen. De markt lijkt zich in een risicomijdende modus te bevinden, met vlucht naar veilige havens en defensieve sectoren. De volatiliteit is terug van weggeweest, en zolang er geen duidelijkheid komt over mogelijke handelsdeals of versoepeling van de tarieven, lijkt de druk op aandelenmarkten wereldwijd nog niet voorbij.

Beursagenda

Vrijdag 4 aprilHK – Gravenfeest
DE – Fabrieksorders
VS – Werkloosheidscijfers
VS – Fed-voorzitter Powell spreekt
HKSE gesloten
07:00
13:30
16:25

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/04/03/european-markets-live-updates-reaction-to-trump-tariffs-watched.html

https://www.cnbc.com/2025/04/03/eight-opec-producers-accelerate-crude-oil-output-hikes-pushing-oil-prices-down-6percent-.html

https://www.cnbc.com/2025/04/03/gold-scales-record-peak-as-trump-tariffs-fuel-safe-haven-scramble.html

https://www.cnbc.com/2025/04/03/stock-market-today-live-updates.html

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Copyright 2025 by Beursbubbels
Back To Top