VS naar de stembus: wordt het Harris of Trump?
De Amerikaanse aandelenmarkten sloten lager op maandag. De S&P 500 en de Nasdaq Composite verloren elk ongeveer 0,3%. Big tech liet overwegend kleine dalingen zien, waarbij Tesla met een verlies van 2,4% het hardste daalde. De olie- en vastgoedsector lieten als enige groene cijfers zien, waarbij zwaargewicht Exxon Mobil een stijging van 3,2% liet zien.
Ook nabeurs was er beweging bij enkele grote spelers: Palantir Technologies zag een stijging van 13% in de nabeurs-handel na sterke kwartaalresultaten en optimistische omzetverwachtingen, terwijl NXP Semiconductors juist bijna 6% daalde vanwege een zwakker vooruitzicht door macro-economische onzekerheden, vooral in Europa en Amerika.
Beleggers zijn gespannen in afwachting van de resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de aankomende rentebeslissing van de Federal Reserve. Volgens de meeste peilingen is de race tussen voormalig president Donald Trump en huidig vicepresident Kamala Harris “nek-aan-nek, wat betekent dat het erg spannend zal worden. De uitkomst kan een aanzienlijke invloed hebben op de markten, vooral als het Congres ook door één partij wordt gedomineerd, wat mogelijke belastingwijzigingen of begrotingsplannen kan versnellen.
Historische data van CNBC toont aan dat de markten meestal een stijging zien tussen de verkiezingsdag en het einde van het jaar, maar vaak dalen in de week direct na de verkiezingen. Gezien de onzekere uitkomst, moeten beleggers zich voorbereiden op een toename van de volatiliteit.
Naast de verkiezingen wacht men ook met spanning op de rentebeslissing van de Federal Reserve die op donderdag zal worden bekendgemaakt. Er wordt verwacht dat de Fed de rente met een kwart procentpunt verlaagt, waarmee de rente sinds de recente 0,5% verlaging in september verder naar beneden zou worden bijgesteld. De CME Group’s FedWatch Tool geeft aan dat de kans op deze verlaging op 98% wordt geschat.
Beursnieuws Azië
In Azië werd er gemengd gehandeld in afwachting van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de potentiële renteverlaging door de Federal Reserve. In Japan steeg de Nikkei 225-index met 1,11%, terwijl de Topix een winst van 0,73% noteerde. In Zuid-Korea daalde de Kospi echter met 0,17%, terwijl de Kosdaq lichtjes steeg met 0,2%. In Zuid-Korea bleef de consumenteninflatie in oktober stabiel op een jaar-op-jaar basis, met een stijging van 1,3%, net onder de verwachte 1,4%.
In China groeide de dienstensector in oktober in het snelste tempo in drie maanden, volgens een particuliere enquête. De Caixin/S&P Global-servicesindex steeg naar 52,0, wat wijst op groei. Dit werd ondersteund door een stijging van de exportorders en een positieve verwachting over de toekomstige productie. Het is echter nog maar afwachten of deze trend zich zal voortzetten, gezien de bredere macro-economische uitdagingen.
Ook in Hongkong steeg de beurs, waar de Hang Seng Index bijna 1% hoger sloot. De Chinese CSI 300-index voegde zelfs 1,53% toe.
Beursnieuws Europa
De Europese aandelenmarkten sloten op maandag lager in afwachting van de Amerikaanse verkiezingen. De pan-Europese Stoxx 600 index daalde met 0,3%, waarbij de meeste sectoren en regionale markten in het rood eindigden. Toch was er behoorlijke beweging binnen bepaalde sectoren: de bankensector boekte een bescheiden winst van 0,7%, terwijl de technologiesector 1,1% verloor. Oliegerelateerde aandelen stegen ook lichtjes, met een winst van 0,4%, geholpen door een stijging van de olieprijzen na een beslissing van OPEC+ om geplande productieverhogingen uit te stellen.
Opvallend was een stijging van bijna 5% in het aandeel van Burberry, na berichten dat het Italiaanse modebedrijf Moncler mogelijk een overname overweegt. Het iconische merk Burberry verkeert in zwaar weer, na een reeks van matige managementbeslissingen. De koers verloor in anderhalf jaar tijd zo’n 77% aan beurswaarde en werd zelfs uit de London Stock Exchange verwijderd.
Beleggers in Europa kijken eveneens gespannen uit naar de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten. Een verdeeld Congres in de VS zou kunnen betekenen dat de politieke status quo blijft bestaan, terwijl een overwinning van dezelfde partij voor zowel het Witte Huis als het Congres zou kunnen resulteren in nieuwe uitgavenplannen of belastinghervormingen.
Beursagenda
Dinsdag 5 november | CNY – Caixin services PMI VS – S&P globals samengestelde PMI VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index VS – Presidentsverkiezingen | 02:45 15:45 16:00 – |
Woensdag 6 november | JPY – BoJ Notulen EUR – S&P globals samengestelde PMI VS – Ruwe olievoorraden | 00:50 10:00 16:30 |
Donderdag 7 november | DE – Industriële Productie DE – Handelsbalans EUR – Detailhandelsverkopen VS – Jobless claims VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s VS – Fed rentebesluit VS – Fed persconferentie | 08:00 08:00 11:00 14:30 16:00 20:00 20:30 |
Vrijdag 8 november | VS – Michigan inflatieverwachtingen VS – Michigan consumentenvertrouwen VS – Fed-lid Bowman spreekt | 16:00 16:00 18:00 |
Gebruikte Bronnen:
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.