Close
Lagere rente in China & aandeel Groupon onderuit
SuperUser Account
/ Categorieën: Lynx

Lagere rente in China & aandeel Groupon onderuit

Opnieuw een mooie beursdag. Gisteren zette de S&P 500 & Nasdaq weer hogere scores neer. De S&P 500 klom 0,47% en bereikte 3.386 punten. De Nasdaq Composite klom zelfs met 0,87% en kwam neer op 9.817 punten. De afstand tot de grens van 10.000 punten is nu nog maar 183 punten of 1,86%.

Het hoogste aantal bouwvergunningen in de VS in 13 jaar en meer financiële stimulus uit China duwen de indices tot steeds hogere hoogten. De notulen van de Fed waren ook al geen reden om een einde aan het huidige stimulerende beleid te verwachten. Energie +1,3% en IT +1,1% waren de uitblinkende sectoren, terwijl juist de defensieve nutssector met 1,1% stevige verliezen liet zien.

Het was gisteren een goede beursdag voor Apple. De zorgen over het coronavirus lijken snel van het aandeel af te glijden en het aandeel sloot 1,45% hoger. Nvidia liet zelfs een winst zien van 6,11% en Tesla ging zelfs 6,88% de lucht in. Een zwart schaap was er echter ook. Het aandeel Groupon zakte door het ijs. De omzet zakte met 24% weg en drastische stappen lijken noodzakelijk. Het bedrijf gaat stoppen met de verkoop van goederen en gaat zich toeleggen op de verkoop van ervaringen. Beleggers konden hier niet enthousiast van worden en duwden het aandeel 44% naar beneden.

De S&P 500 zet ondertussen de opwaartse trend voort en wordt vandaag bovendien geholpen door de lagere Chinese rente.

Koers SPX 20-02-20

Lagere rente in China

De Chinese economie zucht onder het coronavirus. Veel bedrijven liggen nog stil en er is een logistieke chaos. De Chinese overheid verlaagt nu de rente in een poging te helpen, maar het is de vraag of dit afdoende is. De Shanghai-Composite reageert nog positief met een stijging van 1,82% en bereikt de 3.303 punten. De Hang Seng uit Hongkong verliest echter 0,19%.

Sectoren die hard getroffen worden zijn in de eerste plaats restaurants en winkels. Ook het toerisme staat zwaar onder druk de bezettingsgraad van hotels in Hongkong zakte tot onder de 10%. Hotels in Hongkong hadden het natuurlijk al een zwaar 2019 door alle protesten, maar 2020 is tot nu toe nog slechter. Hotels hebben een hoge bezettingsgraad nodig om de hoge vaste kosten te dekken. De bezettingsgraad is op dit moment lager dan tijdens de SARS epidemie. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat hotels dramatische cijfers gaan produceren. Een sector met vergelijkbare problemen zijn de hotels in Macau. De casino’s waren twee volle weken gesloten en ook daarna lijkt het nog niet storm te lopen. Andere sectoren die zwaar getroffen worden zijn degene met complexe logistieke structuren zoals semiconductors en de auto-industrie.

Software en online games zullen daarentegen juist redelijk gespaard worden in deze crisis. Beide worden niet belemmert en mogelijk stijgt de vraag juist harder nu consumenten verplicht aan huis worden gekluisterd.

De index uit Hongkong met een stevige weging voor zowel hotels als vastgoed kan duidelijk niet het enthousiasme op de beurzen elders volgen. De afgelopen 12 maanden staat er zelfs een klein verlies op de borden. De zorgen rondom de Chinese markt zijn aanzienlijk, maar de waarderingen zijn dan ook aantrekkelijker om hiervoor te compenseren.

Koers Hang Seng 20-02-20

Vlakke opening op de AEX-index

De zorgen en stimulus uit China duwen de Europese indices verschillende kanten op. Deze krachten houden elkaar in evenwicht, want de AEX-index staat voorbeurs +0,03% op 629 punten. De DAX staat 0,04% in het groen en komt uit op 13.795 punten. De AEX is dus iets teruggevallen sinds de uitbraak boven de 630 punten, maar de opwaartse trend blijft intact.

De Nederlandse bouw is misschien wel exemplarisch voor de situatie waar de beurzen zich in bevinden. Er zijn veel zorgen rondom bijvoorbeeld stikstof en PFAS, maar onderliggend gaat het eigenlijk best goed. Dit blijkt ook uit de cijfers van Heijmans. De omzet nam iets toe van € 1.579 miljoen tot € 1.600 miljoen. Het nettoresultaat steeg echter met 50% van € 20 miljoen naar € 30 miljoen. De orderportefeuille steeg bovendien ook met € 110 miljoen tot € 2.124 miljoen. Beleggers in het aandeel zullen ook blij zijn dat het dividend van Heijmans wordt hervat. Aandeelhouders kunnen een dividend van € 0,28 per aandeel tegemoet zien.

Koers AEX-index 20-02-20

Financiële Agenda

08:00 NL – Galapagos Q4-cijfers
08:00 DE – Producentenprijsindex (PPI)
13:30 EUR – ECB notulen
14:30 VS – Eerste Aanvragen Werkloosheidsvergoeding
14:30 VS – Philadelphia Fed Productie-index

Het bericht Lagere rente in China & aandeel Groupon onderuit verscheen eerst op LYNX België.

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.

Theme picker

Copyright 2020 by Beursbubbels
Back To Top