Close

Herstel op Wall Street en olie doet stapje terug

SuperUser Account 0 6

Opnieuw waren het de yields van de Amerikaanse staatsobligaties die de toon zetten op Wall Street. Gisteren zagen we een correctie in de yields, wat de aandelenmarkt wat ademruimte gaf en een klein herstel mogelijk maakte. De Dow Jones steeg met 0,26% naar 33.664 punten, de Nasdaq 100 met 0,71% naar 14.712 punten en de S&P 500 sloot de beursdag af met 0,46% winst op 4.300 punten. Op sectorniveau was er een breed gedragen herstel, met de technologiesector als grootste stijger. Nvidia en Meta stegen respectievelijk met 1,46% en 2,09%. De nutssector was echter een uitzondering en had het moeilijk om mee te gaan in het herstel.

Een andere factor voor het herstel van de aandelenindices was de daling van de olieprijs met ongeveer $2 per vat. JPMorgan voorspelt dat de olieprijs binnen twee jaar rond de $150 per vat zal liggen. Dit komt door de wereldwijde beweging van overheden om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, lage investeringen, een productiedaling en tegelijkertijd een stijging van de vraag tot zeker 2030. JPMorgan spreekt van een ‘zeer volatiele supercycle’. In 2020 daalde de olieprijs zelfs tijdelijk naar meer dan $40 in de min, wat wordt gezien als een van de grootste onvoorziene gebeurtenissen in de energiesector.

Nike rapporteerde een winst per aandeel van $0,94 en een omzet van $12,94 miljard, terwijl Wall Street een winst per aandeel van $0,75 en een omzet van $12,98 miljard had verwacht. De omzet in China steeg met 12%, ondanks de economische uitdagingen in het land. Volgens Morningstar zal in de toekomst meer dan 70% van Nike’s groei uit markten buiten Noord-Amerika komen. Een reden hiervoor is de groeiende middenklasse buiten Noord-Amerika en Europa, een belangrijke doelgroep voor Nike. Na sluiting van de beurs steeg het aandeel Nike met bijna 8% naar $96,60.

Vandaag staat in de VS de PCE-prijsidex op het programma. De verwachting ligt op een stijging van 0,2% voor afgelopen maand. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft al meerdere malen het belang van deze index benadrukt in zijn persconferenties. Dit wordt dus mogelijks de driver van volatiliteit op de beurs. De publicatie wordt verwacht om 14:30 uur.

Lees meer

Covered call en covered put: gedekt opties schrijven

SuperUser Account 0 2

Estimated reading time: 10 minutes

Covered call en covered put: gedekt opties schrijven
Een van de simpelste en meest gebruikte optiestrategieën is gedekt opties schrijven. We maken hierbij onderscheid tussen het schrijven van een gedekte calloptie (covered call) of een gedekte putoptie (covered put) op de aangehouden positie.

Bij gedekte opties heeft u de aandelen dus daadwerkelijk in portefeuille. Met het schrijven van covered call- en covered put opties kunt u proberen extra rendement op uw aandelen te verdienen. Ook risicomanagement speelt hier een belangrijke rol.

In dit artikel nemen we u mee in de wereld van gedekt opties schrijven. Hierbij bespreken we hoe u gebruik kunt maken van zowel de covered call als de covered put. Bent u op zoek naar een broker om opties te handelen, klik dan hier.

Het schrijven van gedekte opties

Het gros van de beleggers houdt bij hun bank of broker een portefeuille aan, opgebouwd uit verschillende aandelen. Sommige beleggers houden de aandel

Energiesector profiteert van stijgende olieprijs

SuperUser Account 0 2

De yields op de Amerikaanse staatsobligaties zijn de drijfveer achter de volatiliteit op de beurs. De yield op de 10-jarige staatsobligatie bereikte gisteren even 4,643%. Op 30 jaar liep de yield op tot 4,711%. De yield op de 2-jarige staatsobligatie ging niet hoger dan 5,156%. Tijdens het eerste dagdeel gingen de indices sterk lager. Maar in het tweede dagdeel kon een herstel worden ingezet. De S&P 500 eindigde 0,04% hoger op 4.281 punten. Technologie-index Nasdaq 100 klom 0,34% tot 14.607 punten. De Dow Jones daalde 0,21% tot 33.577 punten. Er waren maar enkele sectoren die net in het groen konden eindigen en één sector sprong er met kop en schouders bovenuit. Dat was de energiesector. Het herstel in de namiddag was grotendeels te danken aan de energie-aandelen, deze trokken de indices.

De energie-aandelen profiteren natuurlijk van de oplopende olieprijs. De Brent klimt tot $97 per vat en de WTI noteert vandaag ook aan $ 95 per vat. De psychologische grens van $100 lijkt binnen handbereik. Volgens de Wall Street daalde de vraag naar olie in de VS met 4,1% toen de prijs op $110 per vat stond. Zulke hoge energieprijzen drukken de economie en laten het idee van een zogenaamde ‘soft landing’ in rook opgaan.

De oplopende yields zetten ook de edelmetalen onder druk. Doorgaans zijn beide instrumenten invers gecorreleerd. Goud noteert rond $1875 per ounce, een prijs niet meer gezien sinds midden maart.

Berkshire Hathaway heeft nog meer aandelen HP verkocht. De positie van het conglomeraat is nu afgebouwd naar 4,6 miljoen aandelen. Meta Platforms heeft aangekondigd dat het met een nieuwe Ray-Ban bril komt op 17 oktober. De bril zal uitgerust zijn met AI, een hoogwaardige camera en kan gebruikt worden om bijvoorbeeld te livestreamen. Tot slot kwam Micron met kwartaalcijfers en deze zijn beter dan verwacht.

LYNX+ platform, Nasdaq 100 index, 28/09/2023

Blik op Azië en Europa

In Azië gaan de meeste beurzen lager. Nikkei staat 1,34% in he

RSS
1345678910Laatste
Copyright 2023 by Beursbubbels
Back To Top