Close
Inspiratiepartner Rendemenplus
/ Categorieën: Rendementplus

Je zit vast goed met vastgoed

Hoe kan ik mijn beurstrategie verbeteren? Waar kan ik het risico verlagen? …

In mijn beursbrief ‘Rendement Plus Beurstijd’ wil ik via een beursquote en wat uitleg graag mijn bevindingen met jullie delen.

Vandaag dacht ik na over volgende quote:

 

Je zit vast goed met vastgoed”

                   Geert | Rendement Plus

Belgen en vastgoed, het is vaak één. Belgen wensen niet zelden een eigen stekje en soms ook vastgoed om te verhuren want met vastgoed zit je vast goed.

Dat moet ook de Chinese vastgoedmoloch Evergrande gedacht hebben. Maar of zij nog achter mijn quote staan is niet zo zeker.

 

(veel te veel) schulden

Ook wij Belgen dienen ons doorgaans fors in de schulden te steken om dat eigen stekje te verwerven. Niet zelden moeten we 20 jaar of langer ‘travakken’ (Vlaams dialect afgeleid van het Franse travailler of werken in mooi Nederlands). Maandelijks mooi de aangegane schuld terugbetalen + intrest uiteraard. En daar is niets mis mee, men heeft immers het geld van de bank ‘gekregen’ -ontleend is correcter – en dus dient het netjes terugbetaald te worden.

Zolang er niets fout loopt in dit jarenlange parcours van maandelijkse afbetalingen is er geen probleem. De problemen beginnen natuurlijk wel wanneer om een of andere reden aan de maandelijkse aflossing niet wordt voldaan.

Wanneer men dan ook nog eens teveel schulden heeft aangegaan (een te hoge lening voor de woning al dan niet in combinatie met andere nog lopende leningen) dan kan de combinatie van beide bovenstaande punten uitgroeien tot niet zozeer een probleem, maar eerder tot een ware financiële catastrofe.

 

Evergrande

Laat nu net een veel te grote schuldenberg het probleem zijn van Evergrande. Dit bedrijf is niet groot maar supergroot. Het mag niet omvallen. Het wordt aanzien als too big to fail. Het mag dus niet bezwijken onder zijn schulden want anders wordt gevreesd voor een Lehman Brothers-moment.

Veel beleggers kennen Lehman Brothers nog wel. Ook niet beleggers zullen wellicht wel een belletje horen rinkelen want het was deze zakenbank die in september 2008 omviel en zo voor de kredietcrisis zorgde. Het volledige financiële systeem daverde op z’n grondvesten en ook bij ons gingen banken als Dexia, Fortis en ja ook KBC kopje onder. Van dit trio bestaat enkel KBC 23 jaar later nog onder dezelfde naam.

Een crisis van die omvang raakt ook de burger rechtstreeks in z’n portemonnee. Aandelen dalen en dus ook die in diverse pensioenspaarplannen. Meer burgers dan je denkt zijn dus geïnvesteerd in aandelen.

Maar ook de economie vertraagt bij grote crisissen. Verkoop daalt men probeert meer te sparen en ook z’n spaargeld te beschermen want als ‘het systeem’ omvalt riskeert men zelfs zijn spaarcenten weggeplukt te zijn worden.

Evergrande valt dus beter maar niet om want de gevolgen zouden voelbaar kunnen zijn over heel de wereld. Of het zover komt weet ik niet, maar zeker is wel dat het Evergrande-debacle zowel de aandelenbeurzen als de cryptomarkten in de ban houdt (noot: van Bitcoin en bij uitbreiding de andere cryptomunten wordt gezegd dat ze het nieuwe goud zijn omdat ze weerwerk zouden bieden bij crisissen. Tot op heden valt van deze zogenaamde crisisbestendigheid weinig te merken.)

 

 

 

 

 

 

Om rijk te worden moet je veel… geduld hebben.

Yep… geduld. Bakken van dat goedje mogen ze aan mijn deur komen uitstorten. Ik zal er immers veel van nodig hebben wil ik ‘rijk’ worden.

Bovenstaande toont ons dat we al goed vermogend moeten zijn of veel geluk moeten hebben. Voor de meesten onder ons zullen beide niet gelden. Doorgaans moeten we met kleinere bedragen starten en zullen we niet steeds geluk hebben ook.

Dat hoeft ook niet want met geduld kom je al een heel eind. Geduldig leren en lezen over de beurs en beleggen, geduldig je strategie bijschaven tot deze zeer goed voor je werkt, geduldig zijn met aankopen doen (niet snel je cash verbranden), geduldig zijn met verkopen (the trend is your friend), geduldig zijn om steeds opnieuw, bijna repetitief, te wachten op die aandelen en aandelenmarkten die de juiste signalen geven,…

Traag maar zeker gaat een slak vooruit. Geduldig blijft ze maar doorgaan. De van hun sokkel gevallen ‘hoog-risico-zoekers’ raapt ze onderweg wel op.

Zal het altijd lukken om rijk te worden? Tuurlijk niet!

Moet het doel altijd zijn rijk te worden? Tuurlijk niet!

Kan het lukken? Zeker wel.

Is het doel bij beleggen niet eerder dat het plezant blijft? Uiteraard!

Is het doel niet eerder een extra spaarcentje, een appeltje tegen de dorst te vergaren? Dat is het zeker.

Ben ik hiermee dan te weinig ambitieus? Moet ik niet voluit voor dat rijk worden gaan? Ik denk het niet want velen proberen en falen in die race naar snelle rijkdom. De slak wint vaak de beursrace.

Ook al komt de slak tergend traag aan de eindmeet, ze komt tenminste aan de eindmeet.  Velen die via onverantwoord risico nemen snel rijk willen zijn halen de eindmeet nooit. Ja, ze scoren her en der al eens superwinsten en wanen zich dan al snel topbeleggers. Alleen houden ze dat zelden vol en zwijgen ze hun mislukkingen dood. Snel rijk wordt niet zelden snel spijt.

Financieel ga ik dus liever traag naar de hemel dan snel naar de hel.

Oké, ik geef toe dat ik hier de tekst van het liedje ‘Goud’ van Bazart even heb aangepast. Bij Bazart willen ze duidelijk ‘liever traag naar de hel dan snel naar de hemel’. Ik moet zeggen dat ik daar ook wel kan inkomen maar dat heeft dan niets met het financiële te maken.

 

Veel beurssucces en vooral…

… beleg veilig !

Geniet van je beursstrategie en de + in je rendement.

+

Wordt je graag op de hoogte gehouden van mijn beursinfo. Vul dan hieronder je mailadres in. Je wordt dan automatisch verwittigd wanneer nieuwe Rendement Plus beurstips verschijnen. Alvast bedankt !

Het bericht Je zit vast goed met vastgoed verscheen eerst op Rendement Plus.

Printen
Reacties zijn enkel zichtbaar voor geregistreerde gebuikers.
Copyright 2021 by Beursbubbels
Back To Top