Close

TA van Edward Loef – Wederopstanding Galapagos?

SuperUser Account 0 3

De olieprijs (= belangrijkste inflatiefactor) blijft doorstijgen en Galapagos komt weer wat op adem.

Brent Crude Oil vanaf 2021

Olie is een zeer belangrijke grondstof waarvan de kostprijs door de maakindustrie en verpakkingssector wordt doorberekend aan de eindgebruiker. Het is gelet op de stijgende olieprijzen dan ook geen wonder dat de kosten voor levensonderhoud dagelijks duurder worden. Bijkomstig gevolg is dat centrale bankiers zich genoodzaakt voelen om maatregelen te treffen (denk aan rente-verhogingen) om de prijsstabiliteit te borgen. De angst voor (hyper)inflatie kan ontwrichtend werken voor de wereldeconomie en het financiële systeem. Hoe het ook zij, de hogere bodem in de olieprijs (zie grafiek Brent Oil) en opwaartse uitbraak suggereert dat centrale bankiers in hun monetaire beleid achter de feiten aanlopen.

Royal Dutch Shell op weekbasis + handelsomzetten + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index vanaf mei

Lees meer

Tesla boekt recordwinst in 2021 ondanks chiptekort

SuperUser Account 0 3

Wellicht wel het meest gehate aandeel onder analisten. Het aandeel Tesla heeft in 2021 echter weer uitstekend gepresteerd met een stijging van 50%. Vrijwel alle traditionele analisten vinden het aandeel al jaren te duur en Tesla lijkt maar moeilijk van dat imago af te komen. Ondertussen timmert het bedrijf aan de weg en spreken de resultaten boekdelen. In deze update bespreken we de laatste kwartaalcijfers van 26 januari 2022.

Aandeel Tesla

Kwartaalcijfers

Tesla heeft de verwachtingen van analisten ruimschoots waar weten te maken. In het 4e kwartaal werden 308.600 auto’s afgeleverd. Het merendeel (296.850) daarvan betrof Model 3 en Y en slechts een klein deel (11.750) betrof Model S en X. De autoverkopen brachten ruim $15,96 miljard(+71%) in het laatje, waarvan $314 miljoen afkomstig was van de zogeheten regulatory credits. Tegelijkertijd steeg de operationele marge naar 30,6%, het hoogste niveau ooit. Hierdoor bleef onder aan de streep van de automotive-tak een operationele winst van $4,88 miljard over, een stijging van maar liefst 118%.

Verder wordt er nog bijna $2 miljard omzet gehaald uit de verkoop van services, software, zonnepanelen en laadpalen. In totaal kwam de omzet daarmee uit op ruim $17,71 miljard, een stijging van 65%. Met een marge van 27,4% steeg de operationele winst tot $4,85 miljard. De nettowinst steeg op jaarbasis zelfs met een indrukwekkende 760% tot $2,32 miljard.

Jaarcijfers

Volgens CEO Elon Musk was het een fantastisch jaar en wist Tesla sterk te groeien ondanks problemen in de supply-chain. Door het gebrek aan chips moest men soms langer dan gebruikelijk wachten en konden de fabrieken van Tesla niet te allen tijde op volle capaciteit draaien. Ook kreeg het bedrijf te maken met stijgende kosten voor grondstoffen, transport en arbeid.

Toch wist het bedrijf in heel 2021 maar liefst 936.172 auto’s af te leveren en dat betekende een record en een stijging van 87% ten opzichte van 2020. De totale omzet steeg vorig jaar met 71% tot $53,82 miljard. Over heel 2021 lag de marge op 25,3%, een stijging van 4,26% ten opzichte van 2020. De operationele winst steeg met 105% tot $13,6 miljard en de netto jaarwinst kwam 665% hoger uit op $11,62 miljard. Tesla is vorig jaar ook voor het eerst winstgevend geworden sinds de oprichting. Alle investeringen sinds de oprichting in 2003 zijn nu eindelijk terugverdiend.

Focus op Full Self Driving technology (FSD)

Op de lange termijn denkt Elon Musk dat de Full Self Driving (FSD) technology de meeste winst gaat opleveren voor Tesla. Deze technologie waarbij auto’s zich volledig zelfstandig bewegen zonder tussenkomst van een mens is zeer waardevol. In de nabije toekomst kunnen taxi’s en pakketvervoer bijvoorbeeld volledig autonoom gebeuren. Elon Musk denkt dan ook dat robot taxi’s een betere manier zijn om transportkosten te verlagen dan goedkopere EV’s.

Dit is niet alleen veel goedkoper, maar ook effectiever en zelfs veiliger. Al jaren worden testritjes gedaan met deze techniek en het aantal ongevallen ligt drastisch lager dan bij menselijke bestuurders. Het is echter onduidelijk wanneer overheden in de vorm van wetgeving deze technieken mogelijk zullen maken.

FSD ging in oktober 2020 van start in een beta testfase voor een prijs van $8000 voor een selecte groep. In de periode daarna werd de prijs al een aantal keren verhoogd. Sinds 17 januari jongstleden is de prijs van de FSD software opnieuw verhoogd naar $17.000. Inmiddels rijden al bijna 60.000 auto’s van Tesla met de FSD Beta versie rond in de Verenigde Staten.

“I would be shocked if we do not achieve Full Self-Driving safer than a human this year.” – Elon Musk, CEO Tesla

Outlook

Beursgang WeTransfer: IPO uitgesteld

SuperUser Account 0 5

Opnieuw heeft WeTransfer laten weten een beursnotering op de Nederlandse beurs voor te bereiden. In juni 2021 schreven we ook al over de beursambities van het Nederlandse techbedrijf. Destijds mikten analisten op een waardering van €1 miljard, maar de waarde is flink gekelderd. In dit artikel bespreken we het laatste nieuws rondom de beursgang van het aandeel WeTransfer.

Nieuws update 27 januari 2022: IPO uitgesteld

Een dag voor de beursgang heeft WeTransfer besloten de beursgang toch weer uit te stellen. Het bedrijf wijst daarbij op de volatiele marktomstandigheden. Wellicht viel de interesse vanwege het huidige beursklimaat wat tegen en denkt Gordon Willoughby, de CEO van het bedrijf dat er in de nabije toekomst een gunstiger moment komt.

Extra nieuws update 20 januari 2022

Vanochtend is duidelijk geworden dat de beursgang van WeTransfer op vrijdag 28 januari gaat plaatsvinden. Het bedrijf mikt daarbij op een uitgiftekoers van tussen de €17,50 en €20,50. Het bedrijf is van plan om voor €125 miljoen euro nieuwe aandelen uit te geven, dit is aanzienlijk minder dan de €160 miljoen die vorige week werd genoemd. Verder verkopen bestaande aandeelhouders bij elkaar ongeveer 5,4 miljoen aandelen. Hiermee zal maximaal 43,5% van het totale aantal aandelen na de beursgang vrij verhandelbaar zijn.

Met deze uitgifteprijs zal de beurswaarde van de onderneming uitkomen op circa €629 tot €716 miljoen. Ruim een half jaar geleden plakten verschillende analisten nog een waardering van € 1 miljard op het Nederlandse techbedrijf. Vanwege de stijgende rentes zal de interesse in het aandeel vermoedelijk lager zijn uitgevallen.

Vanaf 28

Hawkishe Fed zet markt op stelten

SuperUser Account 0 4

Beleggers reageren wereldwijd teleurgesteld op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Hoewel de beleidsrente gisteren nog onveranderd bleef, is het nu zo goed als zeker dat in maart de eerste verhoging volgt. Tijdens de persconferentie zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat renteverhogingen onvermijdelijk zijn om de hoge inflatie aan te pakken.

Ook wees Powell op de sterke arbeidsmarkt, die volgens hem genoeg ruimte biedt om de rente te verhogen. Hoe het plan van de Fed er exact uitziet na maart liet Powell in het midden. Ook details over de afbouw van het opkoopprogramma en de afbouw van de balans bleven achterwege. De hawkishe toon van de Fed zorgde ervoor dat de fed funds futures verder stegen. Dit laat zien dat de markt nu zelfs rekening houdt met 5(!) renteverhogingen in 2022.

In reactie schoot de Amerikaanse 10-jaars obligatie tot ruim boven de 1,85%. Aandelenbeurzen die aanvankelijk stevig in het groen stonden, doken na het nieuws omlaag. De Nasdaq sloot 0,02% hoger op 13.542 punten en de S&P 500 verloor 0,15% bij een stand van 4.349 punten. Inmiddels staan de futures echter weer ruim 1% lager en lijkt het opnieuw een rode dag te gaan worden.

Bloedbad in Azië na Fed-besluit & plan voor Evergrande

De aandelenbeurzen in het Oosten blijven niet gespaard van rode cijfers. In reactie op het rentebesluit van de Fed staan de markten in Azie diep in het rood. De Japanse Nikkei verliest 3,3% en de Kospi in Zuid-Korea verliest ook ruim 3%. De Shanghai index in het binnenland van China raakt 1,8% kwijt en in Hongkong staat de beurs 2,4% lager.

Bovenop de onrust rondom de renteverhogingen was er ook nieuws over Evergrande. Het aandeel verloor ruim 5%, nadat bekend werd dat de Chinese autoriteiten overwegen het vastgoedconcern te ontmantelen. De Chinese overheid hoopt hiermee de crisis op de vastgoedmarkt de nek om te draaien. Onderdeel van het herstructureringsplan is om het grootste deel van de vastgoedportefeuille te verkopen. De opbrengst van de verkoop van de activiteiten zou worden gebruikt om schuldeisers t

TA van Edward Loef – Anticiperen op de Fed?

SuperUser Account 0 0

Alle ogen zijn (opnieuw) gericht op de uitkomsten van de monetaire vergadering van de Federal Reserve.

S&P 500 index op uurbasis vanaf 26 oktober 2021

S&P 500 index op uurbasis vanaf 26 oktober 2021 | TA Loef

Bij de opmaak van deze blog herstelt de Amerikaanse aandelenmarkt zich van de verkoopdruk in de eerste drie weken van dit jaar. “So January goes, so goes the Year” luidt een oud gezegde in Wall Street. De Fibonacci-retracements 38,2% , 50% en 61,8% tussen de top en bodem in de afgebeelde koersgrafiek geven wellicht een indicatie hoe deze maand zal eindigen. Het 38,2%-retracement is een gebruikelijk (lees ‘heel normaal’) reactieniveau na een impulsachtige beweging. Het ingezette koersherstel krijgt echter meer gewicht nadat meer dan de helft van de dalingsfase wordt ingelopen. Bij een herstel groter dan 61,8% volgt doorgaans een 100% reactie. Dus boven een indexstand 4.600 in de S&P 500 index kan Wall Street weer opgelucht ademhalen.

Amerikaanse 10-jaars rente op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Amerikaanse 10-jaars rente op uurbasis in de afgelopen drie maanden | TA LoefLees meer
RSS
1345678910Laatste
Copyright 2022 by Beursbubbels
Back To Top