Close

UCB + aanbod 18 september uit meest recente artikels

Inspiratiepartner Technischesignalen.be 0 7

Mijn aanbod van 18 september blijft geldig: voor wie het als werknemer nog niet had gesnapt: op Belgikistan en Eurabistan DDR2.0 hoef je niet te rekenen. Zorg bijgevolg voor je eigen portemonnee. Met de beurs kunnen we wat winnen, onze levensstandaard wat op peil houden. Politici en hun wetten en

The post UCB + aanbod 18 september uit meest recente artikels appeared first on Technische Signalen.

TA van Edward Loef – Credit Suisse is een Achilleshiel

SuperUser Account 0 8

Zwitserland geniet als land een sterke reputatie. Credit Suisse heeft daarentegen een smet op haar blazoen.

Swiss Market Index vanaf september 2019

Swiss Market Index vanaf september 2019

Op 16 december 2021 (zie verticale rode stippellijn) werd in de technische analyse blog een ‘Eindspel in Zwitserse aandelenbeurs’ geanalyseerd. De Swiss Market Index bewoog weliswaar in een stijgende trend en boekte een nieuw hoogterecord, maar er werd een groeiende spanning tussen de optimisten en pessimisten gemeten in een momentumindicator. Nu is voor iedereen duidelijk wat dat precies betekent. De stijgende trend werd kort na publicatie beëindigd en sindsdien is een proces op gang gekomen van een reeks lagere toppen en reeks lagere bodems. Dit betekent dat er een gure wind is opgestoken en beleggers in Zwitserse aandelen op een gladde gletscher zijn geduwd. Alpinisten met kennis van grafieken weten wat hen te doen staan. Klink je voor de zekerheid maar goed vast.

Credit Suiss Group AG vanaf 1990 (log-schaal)

Credit Suiss Group AG vanaf 1990 (log-schaal)Lees meer

Platina prijsverwachting 2022 & 2023 + hoe te beleggen in platina

SuperUser Account 0 8

Platina is een veelgebruikt metaal in de auto-industrie, maar ook beleggers zijn dol op deze glimmende grondstof.

In dit artikel bespreken we de platinaprijs verwachting en laten we zien hoe u kunt beleggen in platina.

Platina wordt in auto’s namelijk gebruikt om de CO-uitstoot te verminderen. Nu de economische vooruitzichten verslechteren zien we ook de platina prijs dalen. Beleggen in Platina kan via aandelen, futures en ETF’s.

Platina prijsverwachting 2022 & 2023

Volgens cijfers van de  World Platinum Investment Council (WPIC)  is de vraag naar platina gedaald van 8,5 miljoen troy ounce in 2013 tot 7,7 miljoen troy ounce in 2020. Door de lockdowns lag de platinaproductie in 2020 echter onder de vraag, waardoor de prijzen zich na de coronadip zich in 2020 en 2021 snel herstelden.

In 2021 was er volgens WPIC 1,2 miljoen ounce overaanbod met een totale vraag van 7,0 miljoen ounce. In 2022 zal het overaanbod naar verwachting uitkomen op circa 974.000 ounces. Deze voorspelling is echter onderhevig aan grote onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne, omdat Rusland ongeveer 10% van de wereldwijde platinavoorraad vertegenwoordigt. Het wegvallen van dit aanbod zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de platinamarkt.

In het 2e kwartaal van dit jaar werd er ook opvallend veel platina geïmporteerd door China. Deze overmatige invoer in China leidde tot krapte op de fysieke platinamarkt. Dit blijkt uit de hoge leasetarieven met een piek van 10% in mei, zelfs hoger dan op het hoogtepunt van de pandemie en aanzienlijk hoger dan het gemiddelde over de afgelopen tien jaar.

Platina is erg cyclisch

De industriële vraag naar het metaal zorgt ervoor dat de platina prijs sterk reageert op de economische cyclus. Autoproductie is namelijk cyclisch en de vraag vanuit de autosector daalt in mindere economische tijden.

De vraag naar platina in de automobielsector steeg in het 2e kwartaal van 2022 echter met 8% op jaarbasis. Voornamelijk autobouwers in China kiezen namelijk steeds vaker voor platina in lichte benzinevoertuigen, omdat de prijs van palladium momenteel erg hoog is. Voor het hele jaar 2022 wordt verwacht men dat de vraag naar platina voor de automobielsector met 14% zal toenemen.

Prijsontwikkeling Platina

Op de lange termijn grafiek hieronder is te zien dat platina zeer conjunctuurgevoelig is. Tijdens de recessie in 2008 en in 2020 (grijze vlakken) viel de platinaprijs hard omlaag. Per saldo lijkt er rond de $ 800 per troy ounce wel een stevige bodem te liggen.

In maart 2020 dook de Platina prijs daar echter kort onder met een dieptepunt op $ 562 troy ounce. In het eerste kwartaal van 2021 bereikte de prijs vervolgens een piek op $ 1348. Op de zeer lange termijn lijkt de platinaprijs daar te zijn afgeketst op de dalende trendlijn.

De afgelopen anderhalf jaar ligt de prijs onder druk en zien we lagere toppen en bodems op de grafiek.

technische analyse over prijsontwikkeling van platinaLees meer

Technologiesector verkeert in zwaar weer

SuperUser Account 0 7

Zoals verwacht zijn er nog enkele renteverhogingen doorgevoerd op donderdag. Zowel de Zwitserse centrale bank, de Bank of England en de Noorse centrale bank hebben allen een renteverhoging aangekondigd. Hiermee wordt duidelijk dat het gratis geld op dit moment niet meer bestaat.

In de voormiddag konden de Amerikaanse futures op aandelenindices zich nog staande houden. Maar zodra de dag vorderde was de kortstondige rally voorbij. Nasdaq 100 verloor 0,77 % met een slot op 11.486 punten. Brede S&P 500 gaf 0,48 % terrein af en sloot op 3.757 punten. De Dow Jones hield zich staande en sloot ongeveer status quo op 30.105 punten.

De retailers Costco legde gisteren wat cijfers voor. In vergelijking met vorig jaar gaat de omzet 15,2 % hoger tot $ 70,76 miljard. De winst per aandeel kwam te liggen op $ 4,20 ten opzichte van de verwachte $ 4,15.  Het aandeel Costco ging dan wel 1,20 % lager tijdens de reguliere sessie en 2,47 % nabeurs. De retailer verslaat de S&P 500 ruimschoots in performance dit jaar. De retailers zou u kunnen plaatsen onder defensieve aandelen.

Lees meer
RSS
1345678910Laatste
Copyright 2022 by Beursbubbels
Back To Top